• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Turizmci Ahmet Bozkurt: "Adıyaman'ın yatırımlara hazır hale getirilmesi gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Teşviklerin, yatırımları artıracağını ve şehrin sanayileşmesinde önemli rol oynayacağını belirten Bozkurt, teşviklerin mutlak surette şehirlere hareket getirecek, sanayiyi geliştirecek, yatırımları fazlalaştıracak, iç hacmini arttıracak, istihdamı artıracağını vurguladı.

 

Bozkurt, "Dolayısıyla biz daha önceki teşvik yatırımlar konusunda 5'inci bölgedeydik. 5'inci bölgede olduğumuz zaman il olarak o kalkınmışlık seviyesini yakalamış bir seviyede değildik. Teşvik uygulama sistemine gelince bizi 5'inci bölge kapsamına almışlardı. Bu Adıyaman için yatırım için, sanayinin gelişmesi için büyük bir eksiklikti. Dolayısıyla 6'ncı bölgeye geçiş bir Adıyamanlı olarak bizleri çok sevindirdi. Yatırımcı devamlı yapacağı yatırımın hesabına bakar. Yatırımcı yapacağın yatırımın en ince hesabına kadar düşünmek zorundadır. Bu, maliyetlerin düşmesi, gelirini arttıracak şekilde yaptığı bütün yatırımlar da mutlaka gelirini de sürekli ön okuyacak plana koyacak." dedi.

"Yatırımcımızı etkileyeceklerin başında vergi sistemi geliyor"

Şehirlerin huzur ve güveninin yatırımcıları cezbettiğini belirten Bozkurt "Teşvikler yatırımcı için çok önemli. Burada bizim en fazla yatırımcımızı etkileyeceklerin başında vergi sistemi geliyor. Burada stopajlara büyük bir etkisi olacak. Birtakım istisnalar olacak, bu istisnalar yatırımcının heyecanını artırmış olacak. Bunun içinde Adıyaman'ın 6'ncı sıraya alınması bizi bir Adıyamanlı olarak hem heyecanlandırdı hem sevindirdi. Biz sadece Adıyamanlı iş adamları arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin yatırımının yanı sıra dışarıdan da yatırımcı alacağız. Bölge olarak biz Güneydoğu'nun en huzurlu şehirlerinin başında geliyoruz. Yatırımcı da devamlı huzur ister, güven ister. Dolayısıyla o özellikte olan yerleri seçer. Biz bölge içerisinde birinci sıradayız Adıyaman ili olarak. Şu anda hem güvenlikte hem huzurda her türlü yaşam biçiminde birinci sırada olan bir iliz. Dolayısıyla bu da buraya gelecek yatırımcılarımızın mutlaka etkileyecektir." ifadelerini kullandı.

"5'inci sırada olmamız yatırımlarımızı biraz engelledi"

Adıyaman'ın daha önce 5'inci bölgede yer almasından dolayı sanayileşme konusunda geri kaldığını dile getiren Bozkurt, 6'ncı bölge teşvik kapsamına alınmasının ekonomiye olumlu katkı sunacağının altını çizdi.

Bozkurt, "6'ncı sıra bizim baştan beri hakkımızdı. Ama üzülerek söyleyeyim, bundan yıllar önce bu uygulama 1 ve 2'nci sıra olarak geçiyordu. Ondan sonra bu sıralamayı tekrar değiştirdiler.  3'ncü sıralamayı eklediler. Biz yine en sondaydık. Ama bunu 6'ncı sıraya böldükleri zaman bizi 5'nci bölge teşvik kapsamına aldılar. Bu da bizim yatırımlarımızı biraz engelledi. Bugün 6'ncı sıraya geçmemiz yatırımlarımızı artıracak, şehrimize gelecek yatırımcıları heyecanlandıracak ve aynı şekilde burada memleketimize, ekonomimize büyük bir katkı sağlayacak. 6'ncı sıraya geçmemiz çok önemli bir olay ama organize sanayi bölgemizin de yetersiz oluşu şu anda gündemde. Organize sanayi bölgemiz yatırım olarak, yer olarak dolmuş durumda. Teşvik kapsamı ile birlikte bizim süratle o alandaki mevcut yatırımcıların önünü açacak araziyi geniş etmemiz lazım. Çünkü yatırımcı geldiği zaman fabrikasını yapacak yer arayacak, gerisi bizden yetkililerden yeni isteyecek. Dolayısıyla bu sahanın, organize sanayi bölgesinin genişletilmesi lazımdır. Gerekirse ikinci bir organize sanayi bölgesinin Adıyaman'a yapılması lazımdır. Çünkü bu bir ihtiyaçtır. Yatırımcı yer istediği zaman yetkililerimizin yer konusunda hiçbir problem çıkarmadan yeri temin edip, bu alt yapıyı hazırlaması lazımdır. Yatırımcının her şeyden önce teşvik ile birlikte organize sanayi bölgesinde yapacağı fabrikanın arazisi de çok önemlidir." şeklinde konuştu.

"Sanayi ve zirai kenti olabilmek için ulaşım çok önemli"

Sanayi bölgelerinin en önemli gelişmişlik özelliklerinden biri olan ulaşımında Adıyaman için sorun olmaktan çıkası gerektiğini belirten Bozkurt, şunları kaydetti:

"Taşıma imalatta özellikle bir sanayi kenti, ziraat kent olabilmemiz için ulaşım çok önemlidir. Hem hava ulaşımı hem kara ulaşımı… Dolayısıyla biz bir tek Adıyamanlı hemşerilerimizden bu tür yatırımları beklemeyeceğiz. Biz dışarıdan da yatırımcı alacağız. Adıyaman'da mutlaka hemşerilerimiz yatırım yapacak ama bize Türkiye'mizin 81 ilinden inşallah Adıyaman'a yatırım yapmak için yatırımcılarımız yönlerini buraya dönecekler. Buraya yönlerini dönebilmeleri için de altyapının hazır olması lazımdır. Başta hava ulaşımı çok önemlidir. Turizm içinde, sanayi içinde, ziraat içinde hava ulaşımı çok önemlidir. Hava ulaşımı günümüzde iş insanı ben ulaşımda geçireceğim zamanı en süratli şekilde nasıl tamamlarım diye o hesabı yapıyor. Bu da hava ulaşımından geçiyor." dedi.

Bozkurt Adıyaman'a gelen uçak sayısının artırılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Sefer sayılarımız çok az. Ankara'ya haftada iki gün sefer sayımız var. Bugün başkentimiz olan Ankara'ya haftada iki gün sefer düzenlenmesi Adıyaman için çok eksik bir programdır. Dolayısıyla bu eksikleri giderip, geçmiş yıllarda olduğu gibi her gün Ankara'ya seferlerin düzenlenmesi gerekir. Onun yanı sıra sanayisi gelişmiş illerimiz var Türkiye'de. Bugün Bursa, Denizli, bunun yanı sıra turizmde bir İzmir, Antalya buralara da direkt seferin uygulanması, burada hem sanayicimizin hem turizmimize fevkalade geliştirecek katkısı olur ulaşımının." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir