• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Dışişleri'nden Yunanistan'a Kariye Camii tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kariye Camii'nin ibadete açılması vesilesiyle Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklama hakkında gelen soruya yazılı açıklamayla cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Kariye Camii, Ayasofya Camii ve topraklarımız üzerinde yer alan bütün kültür varlıklarımız gibi ülkemizin mülkiyetindedir" dedi.

Kariye Camisinin, Ayasofya Camisi ve ülkede bulunan diğer bütün kültür varlıkları gibi Türkiye'nin mülkiyetinde olduğunu kaydeden Aksoy, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Kültür ve tarihimizden gelen hoşgörü geleneğimiz ve uluslararası sözleşmelerden doğan hak ve sorumluluklarımız çerçevesinde tüm kültürel varlıklarımızı en titiz şekilde korumaktayız. Altını çizmek isteriz ki, bir dünya miras alanında yapılan statü değişikliği, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeye aykırılık teşkil etmemektedir.

Kendi topraklarındaki Osmanlı mirası cami ve mescitleri kiliseye çeviren Yunanistan, diğer dinlere saygı konusunda bize söz söyleyecek en son ülkedir. Yine kendi ülkesindeki Türk Azınlığın insan hak ve özgürlüklerini uluslararası anlaşmalara rağmen her türlü baskıcı uygulamayla kısıtlayan Yunanistan'ın bu konuda bize ders vermeye kalkması ise hadsizliktir.

Yunanistan'ın tarihsel kompleksleriyle bölgede suni gündemler yaratma çabası başarısızlığa mahkûmdur. Yunanistan'ı bir kez daha tarihiyle barışmaya ve Müslümanların kendi ülkesinde ibadetlerini yerine getirmeleri için gereken imkânları sağlamaya davet ediyoruz.

Yunanistan ne demişti?

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Kariye'nin cami olarak ibadete açılması kararının "uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma olduğunu" savunarak "Komşu ülkeyi (Türkiye'yi), dünya kültür mirasının korunması alanındaki uluslararası prosedüre uymaya çağırıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kariye Camisinin ibadete açılması

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararıyla Kariye Camii'nin ibadete açılmasına karar verildi.

Kariye Camii'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 2 Ağustos 1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararı geçen yıl Danıştay 19'uncu Dairesi tarafından iptal edilmişti.

6. yüzyılda Kariye (Chora) Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul'un fethinden sonra 1511 yılında Sultan 2. Bayezid'in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir