• DOLAR 32.33
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2294.662
  • ...
SON DAKİKA
Navalni neden zehirlendi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


Avrupa medyası, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan Rus muhalif aktivist ve lider Aleksey Navalni hakkında, kimin, niye zehirlemiş olabileceği hakkında kafa yoruyor.

Rus gazetesi Echo Moskvy Genel Yayın Yönetmeni Aleksey Venediktov, muhtemel zehirlemeden kimin sorumlu olabileceğine dair üç senaryo hazırlamış:
“Navalni yaptığı araştırmalarla ünlü siyasetçi ve girişimcilerin sahtekarlıklarını ifşa etti. Bir sebep bu, yani böyle bir şey yapmaya gücü yeten ünlü, zengin ve güçlü insanların intikamı olabilir. Birçok kişinin dilinden düşmeyen ikinci versiyonda, eylüldeki bölgesel seçimler öncesi Navalni'yi bu yolla oyundan atmak istemiş olabilecek Kremlin var. ... Bir de Kremlin'in kulelerinden biriyle sorun yaşayan bir başka kulenin neler yapabileceğini sergilemek için gövde gösterisine kalkıştığı senaryo söz konusu.”

Finlandiya gazetesi Savon Sanomat da, bu işin perde arkasında bir zehirlenme olduğunu tahmin ediyor:
“Navalni'nin zehirlenmesi ile Belarus'ta yaşananların aynı zamana rastlaması manidar. Navalni'yi susturma çabası, Rusya'nın Belarus'taki gibi bir halk ayaklanmasına izin vermeyeceğini halka göstermek için önleyici bir tedbir olarak okunabilir rahatlıkla. Putin'in Rusyası bir Sovyetler Birliği değil, çünkü iktidar yapısı sarsılmadığı sürece Kremlin'in eleştirilmesine tahammül ediliyor. Rusya uzun geçmişinde muhalefetin etkili olabilmesine gerçek bir fırsat tanıyacak demokrasi yolunda ilk adımları bile atmadı. Cinayet teşebbüsleri ve cinayetler şiddetin kanlı tarihinin tekrarı maalesef.”

İngiliz The Daily Telegraph gazetesine konuşan Britanya'nın eski Moskova büyükelçisi Tony Brenton ise, zehirlenme vakasının Putin'in emriyle gerçekleştiğine ihtimal vermiyor:

“Bu vaka 2015'te yine karizmatik bir muhalefet lideri olan Boris Nemtsov'un Kremlin Sarayı'nın önünde öldürülmesine çok benziyor. Dünya o zaman da dürtüsel olarak Putin'i suçlamıştı ve büyük bir olasılıkla yanlış düşünüyordu. Nemtsov yaşadığı yıllarda rejim için bir çıban başıydı kuşkusuz. Ama ölümü onu demokrasi kahramanı yaptı ve bu kişiliğiyle muhalefeti çok daha güçlü bir şekilde harekete geçirdi. Aynı şeyler büyük bir olasılıkla Navalni için de geçerli ve Putin bunu biliyor. Bu yüzden Putin bence büyük bir olasılıkla bu saldırıyı emretmedi ve şu anda gizliden gizliye Navalni'nin en kısa sürede sağlığına kavuşmasını umuyor.”

Daha önce de saldırıya uğramıştı
Daha önce de saldırıya uğrayan Navalni'ye ilişkin olarak “bunun ağır bir olay” olduğunu belirten Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmiş, muhalif siyasetçinin iki kere boyalı saldırıya uğradığını, bunlardan birinde Navalni'nin kör olma tehlikesi geçirdiğini hatırlattı. Yarmiş, Navalni'nin geçen yıl da cezaevinde zehirlenerek hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'e yönelik muhalefeti ile tanınan siyasetçi Navalni'nin yöneticisi olduğu vakıf, Rus siyasetinde kök salmış isimlerin karıştığı yolsuzluklara ilişkin raporlar yayınlıyor. Navalni, daha önce defalarca gözaltına alınmış, yargılanmış ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

kaynak; time türk

Bu haberler de ilginizi çekebilir