• DOLAR 32.542
  • EURO 34.894
  • ALTIN 2422.072
  • ...
Sağlıklı Bir Kalp İçin Neler Yapılabilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsanlar ne yiyeceğini, nasıl yiyeceğini yeterince bilemiyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları insanı yavaş yavaş kalp hastası yapıyor.

“Bana bir şey olmaz” ya da “ Ne bulursam, onu yerim” diyenlerdenseniz potansiyel bir kalp hastası adayı olabiliriniz. Unutmayın ki; yanlış beslenme alışkanlıkları, kalp ve damar hastalıklarının en önemli tetikleyicilerinden biridir.

Op. Dr. Tamer Bakalım, kalp ve damar sağlığı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. İşte öneriler:

Damar sertliği sorunu olan hastaların öncelikle sigarayı bırakması gerekir.

Tavuğun derisi, pişirilmeden önce alınmalıdır. Deri ile pişirildikten sonra derisinin çıkarılarak tüketilmesinin bir yararı yoktur.

Yağ kullanımı kısıtlı olmalı, yağ göz kararı ile değil ölçekle kullanılmalıdır. 

Kızartma alışkanlığı ortadan kaldırılmalıdır. Bunun en önemli nedeni, kızartma sırasında yağın yanmasıdır.

Vücudun ihtiyacı olan tuz, sebze ve meyvelerle yeterli miktarda alındığı için, sofrada tuzluk bulundurulmamalıdır.

Hamur işi, fast food gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etlerin tüketilmesi de engellenmelidir. 

Rafine edilmiş, işlenmiş şeker de kalp ve damar sağlığı açısından tehlikelidir. Çaya şeker yerine bal konulmalıdır.

Yarım yağlı süt tüketilmelidir. Kutu sütler hijyen açısından güvenlidir.

Kırmızı et tüketimi yağsız olarak tercih edilmelidir. Bunun yanında tavuk ve hindi eti tercih edilmeli, haftada iki kez çok yağlı olmayan balıklar yenmelidir.

Haftada 2-3 kez yumurta tüketilebilir. Ancak hiçbir zaman kızartmalık değil, haşlama olarak tercih edilmelidir. Hijyen açısından sarısı kayısı kıvamında değil, katı kıvamda olmalıdır.

Soğan yağda kavrulmamalı, tüm malzemeler bir araya konularak pişirilmelidir. Hangi yağ kullanılırsa kullanılsın, yakıldığı anda özelliği bozulmaktadır.

Mutlaka katı yağ kullanılacaksa, bu tercih tereyağından yana olmalıdır.

Patates ve patlıcan yağda değil fırında kızartılmalıdır.

Kırmızı et, tavuk ve balık etini fırında kendi suyuyla pişirerek tüketmek daha sağlıklıdır.

Feyzullah Zerey

Bu haberler de ilginizi çekebilir