• DOLAR 32.56
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2427.201
  • ...
`Yeni anayasa bir ırkı esas almasın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KOCAELİ - Kocaeli Sivil Anayasa Platformu, 37 ay basın açıklamasını, platform birleşenlerinden, Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Derneği, başkan yardımcısı Orhangazi Ergin yaptı. Açıklamada yeni anayasada bir ırkı esas alan değil de, Türkiye vatandaşlığı ortak paydasında vatandaşlık tanımı yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Yeni Anayasa hazırlanması sürecinin statükocu partiler tarafından sekteye uğratıldığı ifade edilen açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in, yeni anayasa çalışmalarının Mart sonuna kadar bitmesine yönelik açıklamalarına işaret edilerek, "Temennimiz odur ki Mart sonuna kadar bu iş biter. Bitmemesi halinde, AK Parti`nin bu konuda yaptığı çalışma Meclis gündemine taşınacaktır`` denildi.
 
Kocaeli Sivil Anayasa Platformu olarak, toplumdaki tüm görüşlerin ortaklaşa, uzlaşıyla oluşturacağı yeni bir anayasa yapılmasından yana olduklarını belirten Orhangazi Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat görünen odur ki, stataüko partileri yeni bir anayasa yapmak değil, sürekli engellerle süreci sekteye uğratma gayretleri içindedir. Durum böyle olunca, bu halkın statüko bekçilerinin keyfini bekleyecek hali yoktur. Oluşturulacak Yeni Anayasa halka götürülerek halkın onayına sunulmalıdır.
 
Artık halkın darbeci anayasa ile daha fazla idare edilmeye tahammülü yoktur. Statükonun izleri yeni yapılacak Anayasadan tasfiye edilmelidir. Yeni yapılacak anayasanın da çağdışı, ırkçı, bir anayasa olmamasını ve herhangi bir ırka vurgu yapmamasının önemini buradan tekrardan hatırlatıyoruz."
 
Anadolu gibi birçok etnik topluluğun yaşadığı coğrafyada bir ırkı ön plana çıkartan vatandaşlık tanımının kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, ırka dayalı vatandaşlık tanımı yerine, hiçbir ırka vurgu yapmayan, Türkiye vatandaşlığı ortak paydası üzerinden vatandaşlık tanımı yapılması gerektiği ifade edildi.
 
Ergün son olarak, "Kocaeli Sivil Anayasa Platformu olarak yeni yapılacak Anayasanın statükocu, ırkçı bir anayasa değil, herkesi kapsayan ve vatandaşlık ortak paydasında buluşulan bir anayasa olması gerektiğini belirtiyoruz" dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir