• DOLAR 32.591
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2514.727
  • ...
​Düğün salonu işletmecilerinden yemek ikramının yasaklanmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında Malatya Valiliğince alınan karar doğrultusunda düğünlerde yemek ikramı yasaklandı. Kararın birçok sektörü ve binlerce kişiyi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Yeni Camii yakınında bulunan Soykan Meydanı'nda grup adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Batar, Covid-19 salgınına karşı düğün salonlarında her türlü tedbiri aldıklarını söyleyerek, alınan kararın düğün iptallerini beraberinde getireceğini savundu.

Tüm yeme içme sektörünün açık olduğu bu süreçte düğün ve benzeri organizasyonlardaki yemek ikramının Coronavirus’ün yayılmasını artırıcı bir durum olmadığını belirten Batar, Vali Aydın Baruş’un yemek ikramı konusunda hassasiyet göstereceği kanaatinde olduklarını söyledi.

Batar, "Malatya Valiliğinin ilimizdeki düğün salonlarında yapılan tüm organizasyonlar için aldığı karalardan; tüm organizasyonlarda yemek ve her türlü yiyecek ikramında bulunulmasının yasaklanması konusunda basın açıklamamızdır. Burada Malatya ili düğün salonu işletmecileri, bu işletmelere hizmet veren mal ve ürün tedarik eden fotoğraf stüdyoları, gelinlikçi, pastane, kasap gibi işletmecilerimiz ve düğün sahipleri bulunmaktadır." dedi.

"Pandemi sürecinden tüm halkımızın etkilendiği aşikardır"

Sağlık konusunun tabii ki her şeyden önce geldiğini ve her zaman "önce sağlık" diye temenni ettiklerini belirten Batar, "İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinden tüm halkımızın etkilendiği aşikardır. Sokağa çıkma yasakları, birçok sektörün dolayısıyla işletmelerin kapatılması gerekliliğini doğurmuş ve zor bir süreçten geçilmiştir. Bu süreçte devletimiz gerekli önlemleri almış, maddi ve manevi yardım ve desteklerini yaparak halkımızın refahını sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir. Devletimiz bu süreci oldukça iyi yönetmiştir. Bunu diğer ülkelerde yaşananlardan, vaka sayılarından rahatlıkla anlayabiliyoruz. Normalleşme adımları ile hemen hemen tüm işletmeler açılmış ve önlemleri, tedbirleri elden bırakmadan hayatımız devam etmektedir." diye konuştu.

"Tüm salonlarımız ‘Önce Sağlık’ bilinci ile hareket etmektedir"

Açılan işletmelere Coronavirus’e karşı alması gereken tedbirlerin bildirildiği ve tüm işletmelerin ilgili tedbirleri alarak profesyonelce uyguladığını söyleyen Batar, "Salonlarımıza gelen misafirlerin istisnasız ateş ölçümleri yapılmakta, maske temin edilmekte, girişlerde masalarda el dezenfektanları bulundurulmakta, sürekli temas edilen yerler kısa aralıklarla silinmekte ve dezenfekte edilmekte, gerekli uyarı yazıları ve yapılan anonslar ile maske takılması ve sosyal mesafe kuralları hatırlatılarak sağlıklı bir şekilde tüm organizasyonlarımızı yönetmekteyiz. Bu konuda tüm salonlarımız 'önce sağlık' bilinci ile hareket etmektedir." diye belirtti.

"Tüm yeme içme sektörünün açık olduğu bu süreçte düğün ve benzeri organizasyonlardaki yemek ikramının Coronavirus’un yayılmasını artırıcı bir durum olmadığını belirtmek isteriz"

Valiliğin düğün salonlarında yemek ikramı yasaklama kararı ile ilgili tüm işletmecilerin ve düğün sahiplerinin ortak görüşünü Valiliğe iletmek istediklerini dile getiren Batar, şöyle devam etti:

İçinde bulunduğumuz süreçte tüm yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeler açık bulunmaktadır. Tüm vatandaşlarımız bu işletmelerde hijyen kurallarına uyarak dilediği yere gidebilmekte, dilediği kadar oturabilmektedir. Bununla birlikte düğün salonlarımızın büyük bir çoğunluğunda günlük bir düğün yapabilmektedir. Her gün yeniden masalar açılmakta masa örtüleri steril olarak serilmekte, çatal bıçaklar kılıflara konulmaktadır. Düğüne gelen misafirler ailece gelmekte olup aynı masaya oturmaktadır. Aldığımız önlemlerde masa sayılarının fazla olması, salon kapasitesinin yüzde 40’nın kullanılması, sandalye sayılarının azaltılması nedeniyle genellikle aynı evde kalan ailelerin masalarda oturduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda bir masaya bir gün sonra başka bir aile oturmaktadır. Bu süreçte aynı masada oturan misafirlerin yemek yeme süreçlerinde en fazla 10 dakika maskelerini çıkarmaları içinde bulunduğumuz normalleşme sürecinde oldukça normal karşılanmaktadır. Tekrar üzerine basmak gerekir ise tüm yeme içme sektörünün açık olduğu tüm kapalı yeme içme mekanlarında dahi masaların boşalması ile yeni insanların tekrar aynı masaya oturduğunun yaşandığı bu süreçte düğün ve benzeri organizasyonlardaki yemek ikramının Coronavirus’un yayılmasını artırıcı bir durum olmadığını tekrar tekrar belirtmek isteriz. Toplu taşıma araçlarını kullanan, kamu kurumlarına, bankalara, postanelere giden vatandaşlarımızı düşündüğümüzde yüzlerce yere temasın olduğu bilinmekte olup salonlarımızda yemek ikramlarının kaldırılması hususu virüsün yayılması konusunda bu saydıklarımızdaki risklere göre çok çok düşük kalmaktadır.

"Anadolu kültüründe yemek ikramı düğün sahipleri için önemlidir. İlgili kararın düğün iptallerini getireceği, onlarca sektörü ve on binlerce insanı etkileyeceği aşikardır"

Anadolu kültüründe yemek ikramının düğün sahipleri için önemli olduğuna vurgu yapan Batar, "Salondaki organizasyonların fiyatlaması da yemek üzerinden yapılır. Bu kısıtlama ile birçok düğünün iptali gündeme gelmiştir. Takdir edilir ki mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında ki düğünlerin hatta temmuzun ilk yarısındaki düğünler ağustos ayına ertelenmiştir. Yaz sezonunun bitmesine bir ay kalmış olup bu süreçte vatandaşlarımız düğünlerini yapacaklardır. İlgili kararın düğün iptallerini getireceği, onlarca sektörü ve on binlerce insanı etkileyeceği aşikardır. Bununla birlikte çok öncelerden yapılmış olan düğün hazırlıkları, yapılan emekler, düğüne katılacakların yaptıkları programlar, iş yerlerinden alınan izinler gibi birçok emek heba olacak maddi manevi insanlarımız zarar görecektir. Konuşmamızın başında önce sağlık dedik, lakin yemek ikramının kısıtlanmaması gerektiğine inanıyor ve bunun virüsün yayılması konusunda olumsuz bir etkisinin olmayacağı kanaatindeyiz. Sayın valimizin yemek ikramının devam etmesi konusunda hassasiyet göstereceğine inanıyoruz." dedi. (İLKHA) 









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir