• DOLAR 32.514
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2436.094
  • ...
KAOS SPONSORU BAE!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi - Birleşik Arap Emirlikleri’nin mali desteğiyle Sudan’dan Libya’ya gönderilen ve isyancı güçlere destek veren Cancavidlerin 70 araçla Sirte’ye ilerlediği öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde de Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerler şehre girmişti. Son dönemlerde Rus uçaklarının şehirdeki isyancı milislere çok sayıda askeri ekipman götürdüğü de biliniyor.

Sudanlı Cancavidleri Libya’yı karıştırsınlar diye gönderdi

Libya’da isyancı güçlerin lideri Halife Hafter kontrolünde bulunan ve hükümetin operasyon yapmaya hazırlandığı Sirte kentine son günlerde yoğun askeri sevkiyat yapılıyor. Ruslar bir yandan uluslararası arenada ateşkes isterken, diğer yandan kente hemen her gün silah taşıyan Rus uçakları iniyor. Hafter’in mali destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Sudan’dan getirttiği paralı Cancavidleri Sirte’ye yolladı. Paralı askerlerden oluşan 70 araçlık konvoyun şehre ilerlediği belirtildi.

KÖRFEZİN PETROL PARASI BU DEFA LİBYA’YI HEDEF ALDI

Son yıllarda Körfez’deki halkı da etkileyeceği korkusuyla Arap ülkelerindeki İslami yönetimleri hedef alan BAE, petrolden elde ettiği gelirleri bu defa Libya’da harcıyor. Ancak BAE, kirli hedeflerine ulaşmak için bu defa yalnız hareket etmiyor. Akdeniz’de etkinliğini artırmayı amaçlayan Rusya, Kuzey Afrika’daki sömürge zihniyetinden bir türlü kopamayan Fransa ve darbeyle Mısır’daki Müslüman yönetimi devirerek binlerce insanın kanını döken Abdülfettah es-Sisi yönetimi de BAE’nin kaos stratejisine destek veriyor.

PARALI CANCAVİD MİLİSLERİ SİRTE’YE İLERLİYOR

İsyancı Hafter’in mali destekçisi BAE, Libya’da yeterli kadar kendi siyasetleri için can verecek asker bulamayınca yoksul Sudan’a yönelmiş ve Cancavidleri kiralamıştı.

Libya Ordusu, Sudan'dan getirilen Cancavid milislerine ait silahlı 70 aracın dün Sirte’ye doğru kaydetti.

Libya Ordusu'nun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu'nun resmi Facebook hesabından yapılan açıklamada, askeri araçlarla Sirte'ye ilerleyen Cancavid milislerinin Briga bölgesinde görüntülendiği bildirildi.

RUSLARDAN SİRTE VE ÇEVRESİNE ASKERİ YIĞINAK

Hafter’in bir diğer destekçisi Rusya’nın da son dönemlerde Sirte ve çevresine askeri yığınak yaptığı biliniyor. Rus savunma şirketi Wagner’e bağlı çok sayıda paralı asker bölgede konuşlanırken Rus uçaklarının da kentteki Hafter milislerine çok sayıda askeri ekipman ve silah taşıdığı kaydedildi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, 6 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, son bir ay içinde söz konusu havaalanları ve üslere, Hafter'e paralı savaşçı ve silah taşıyan en az 110 kargo uçuşu gözlemlediklerini aktardı.

Masada sürekli ateşkesten bahseden ve Libya ordusunun Sirte operasyonuna karşı çıkan Rusların sahadaki savaş çığırtkanlığı, bu ülkenin her zamanki gibi oyalama taktiğini kullandığını gösteriyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen ay yaptığı açıklamada, Libya’daki savaşın derhal durdurulmasını ve Libya’nın üçe bölünmesini desteklediklerini söylemişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir