• DOLAR 32.345
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2311.18
  • ...
Siyanürlü sudan zehirlenme iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kütahya`da siyanür barajının olduğu Eti Gümüş A.Ş. tesislerine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Dulkadir köyünde 4 kişinin, fabrikada üretimde kullanılan suyun vanasının `kasıtlı` olarak açılması sonucu yüksek miktardaki siyanürlü sudan zehirlendiği, bir büyükbaş hayvan, 2 koyun ile 7 civcivin de telef olduğu öne sürüldü.

Kent merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Eti Gümüş A.Ş. tesislerinde 7 mayıs 2011 tarihinde siyanür barajının ara setlerinin birinde çöküntü oluşmuş ve tesislerdeki üretim durdurulmuştu. Eti Gümüş A.Ş.`ye en yakın köylerden biri olan Dulkadir köyünde tesislerin içinde bulunan köy içme suyu vanasının açılması sonucu zehirlenmelerin olduğu belirtildi.

Dulkadir köyünde oturan ve el ve yüzlerini yıkamaları sonucu sudan zehirlendikleri öne sürülen Emine Sözer, Mehmet Sözer, Emeti Sözer ile Leyla Sert, Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi`ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Hastanede tedavi altına alınan 4 kişinin zehirlenme nedenlerinin araştırıldığı ve tedavilerinin sürdüğü belirtilirken Dulkadir`de bir büyükbaş hayvan, 2 koyun ve 7 civciv telef oldu. Hayvanların sudan telef oldukları iddia edildi.
Şahısların 24 saat süreyle gözetim altında tutulacağı öğrenildi.

Olay üzerine Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ile Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen, İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Kuşçu, Dulkadir köyüne giderek incelemelerde bulundu.
Köyde içme suyu olarak kullanılan depodaki su boşaltıldı. Hayvanların öldüğü yerlere de kireç döküldü. Ölen hayvanların ise kireçlenerek toprağa gömüldüğü belirtildi.

Siyanürlü su içmeleri sonucu örnek ve tavukları ölen Muzaffer Sözer, ölümlerin siyanürlü sudan kaynaklandığını tahmin ettiğini, tüm köy sakinlerini kapı kapı dolaşarak uyardığını söyledi.

Bu arada, köyde rahatsızlanmalara karşı tam teşekkülü bir ambulans hazır bekletiliyor. Dulkadir köyünün su ihtiyacı Eti Gümüş A.Ş. ile Alibeyköy beldesinden getirilen tanterlerle sağlanıyor.

Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, konunun valilik tarafından incelemeye alındığını, bu konuyla ilgili açıklamanın daha sonra valilik tarafından yapılacağını belirtti.

Dulkadir Muhtarı Selim İlhan, köyde 30`u kadın 50 kişinin yaşadığını belirterek, şebeke suyunu 2 aydır kulanmadıklarını ifade etti. İlhan, "Köyümüzde sudan zehirlenen 4 kişi hastaneye götürüldü. Ayrıca hayvanlarımız telef oldu. İçme suyu için Aliköy belde belediyesi ile görüşmelerimiz sürüyor. Köyümüze siyanürün bulaşmadığı bir içme suyu getireceğiz. Köyümüzde daha önce de kanserden çok sayıda kişi yaşamını yitirdi" diye konuştu.

 

"BU BİR SUİKASTTİR"

 

Kütahya Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergün Kılıç, siyanür tehlikesine karşı kapatılan, Dulkadir köyüne içme suyu sağlayan kaynağın vanasının açılmasının `sabotaj` olduğunu ileri sürdü.

Fabrikanın özelleştirilmesinden önce köye su sağlanan ve zaman zaman açık tutulan hattın iki aydır kapalı olduğunu, buradan köye su verilmediğini belirten Kılıç, "Ortada bir sabotaj var. Dulkadir köyüne giden bir su hattı var. Nasıl olmuşsa biri gitmiş, fabrikanın özelleştirilmesinden bu yana gerektiğinde Dulkadir köyüne su verilen ve iki aydır tamamen kapalı olan hattın vanasını açmış. O hatta bizim içme suyu hattımızın dışında, özelleştirmeden önce devletin yaptığı bir şebeke suyu var. O vanayı kim açmış bilmiyoruz. Oraya gönderdiğimiz bir içme suyu yok. Regülatör suyu ile bir bağlantımız yok. Depolar boş, hiçbir şekilde depoda su yok. Bunlar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tespit edildi. Durup dururken havuzdaki siyanürlü suyu, vanayı açıp köye verir miyiz? Ne olduğunu araştırıyoruz" dedi.

Kılıç, akla hayale gelmeyecek bir durum yaşandığını, bunun bir `suikast` olduğunu ifade etti.

Hem güvenlik güçleri hem de kendilerinin şüphelendikleri kişiler olduğunu dile getiren Kılıç, "Bu suyun kesinlikle Dulkadir`e gitmemesi gerekiyor. Fabrika dışından olması muhtemel kişi veya kişilerce vana açılmış. Bu su, işletme içerisinde kullanılıyordu ve bu olay meydana geldi" diye konuştu.
Kütahya merkeze bağlı Gümüş köyü yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş ile fabrikaya 3 kilometre uzaklıkta bulunan Dulkadir köyünün içme vanasının açılması sonucu 4 kişi tedavi altına alınmış, 18 hayvan da telef olmuştu.

İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir