• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...
Batman’da 2 plazma cihazı faaliyete başladı, vatandaşlara bağış çağrısı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kızılay Kan Merkezinde kurulan plazma cihazlarıyla Coronavirus geçirip şifa bularak iyileşen bağışçılardan plazma alınıyor.

Kızılay Batman Şube Başkanı Dr. Davut Okçu, Covid-19 vaka sayısının arttığı kentte plazma cihazının ihtiyacının had safhaya çıktığını söyledi.

Daha önce plazma ihtiyacını Diyarbakır’dan temin ettiklerini belirten Okçu, “Şu anda kan merkezimizin önündeyiz. Bu hastalık başladığından bu yana dünyada sağlık otoritelerinin kabul ettiği bir tedavi şekli var, plazmayla tedavi önemseniyor. Son zamanlarda Batman'da da hastalığın yaygınlaşması üzerine plazma ihtiyacı da had safhalara çıktı. Plazma ihtiyacımızı biz çoğunlukla Diyarbakır üzerinden temin etmeye çalışıyorduk ancak ihtiyaçlarımızı yeterince karşılayamadık. Bu nedenle Kızılay Genel Merkezi nezdinde birtakım girişimlerimiz oldu. Bize, plazmayı kandan ayırabilen iki plazma cihazını verdiler. Bu cihazların montajı dünden itibaren yapılmış olup faaliyete geçmiş durumda. Fakat gördüğünüz üzere yerimiz dar ve bu işe elverişli değil, kan dışarıda alınıyor, burada sadece plazma alabiliyoruz.” dedi.

“Plazmayı gönüllü olarak yayalım”

Plazma bağışının önemine değinen Okçu, şöyle devam etti: “Sayın valimizin büyük katkı ve destekleriyle BATSO binasının altında bulunan dükkânları asma katıyla birlikte Kızılay'a tahsis edildi. Batmanlılardan önemli bir isteğimiz var, plazma verme işini de gönüllü olarak yayalım. Çünkü hastalarımızın bir nefese dahi ihtiyaçları vardır, solunum sıkıntısı çekmektedirler. Tüm Batmanlı hemşerilerimizden istirhamım, hastalarımıza bir nefes sıhhat olalım.”

“Herkesi duyarlılığa davet ediyoruz”

Covid-19 salgınıyla mücadelede tedavide immün plazmanın önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Kızılay Batman Şube Müdürü Dr. Hakkı İpek ise hastalıktan iyileşenlere bağış çağrısında bulundu.

18-60 yaş arasındaki vatandaşların plazma bağışında bulunabileceğini aktaran İpek, “Mümkün mertebe plazmayı daha çok erkeklerden alıyoruz. Doğum yapmış, gebe kalmış kadınların plazması karışabileceğinden genelde onlar olmuyor. Bekar olması gerekiyor. Daha çok erkekler plazmayı verebiliyor. Bunun için de Sağlık Bakanlığı onaylı bu hastalığı geçirdiğine dair bir belge gerekiyor. Eğer bunun üstüne 14 gün geçmişse ve iki negatif test varsa, son bir tanesi 48 saatteyse alabiliyoruz. Ya da kişi bir kere pozitif olmuşsa ve 28 gün geçmişse herhangi bir test aramıyoruz. Kan değerleri de uygunsa normal kan bağışı gibi gelip plazma bağışında bulunabilirler. Plazma bağışı haftada bir yapılabiliyor. Onun için muhakkak duyarlılık gösterelim. Çok kişi bekliyor, zor durumda kalıyoruz, karşılayamıyoruz. Bu plazmanın olması bir şanstır. Herkesi duyarlılığa davet ediyoruz. Randevulu olarak alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gönüllü olarak plazma vermeye geldim”

Özel bir hastanede çalışırken Covid-19 hastalığına yakalanan ve tedavi sürecinin ardından iyileşerek sağılığına kavuşan Yakup Güleken, plazma bağışında bulundu.

Hastalığı rahat atlattığını vurgulayan Güleken, “Anestezi teknisyeniyim. 14 Temmuz’da hastalığı kaptım. Çok sıkıntılı geçmedi. İki testim pozitif, sonra iki testim negatif çıkmıştı. Gönüllü olarak plazma vermeye geldim. Herkesi duyarlılığa davet ediyorum. Normal iğne ağrısından başka bir ağrı yok. Hiçbir sorun yok.” diye konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir