• DOLAR 32.591
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2417.666
  • ...
`Allah`ın sevmediği davranış: İsraf`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman`da vatandaşların camileri doldurduğu Cuma hutbesinde Allah`ın sevmediği bir davranış olan israf konusu işlendi.
Hutbenin başında Furkan 67 ve İsra 26-27 Ayetlerinde Yüce Rabbimizin, müminlerin vasıflarını tanıtırken, "Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar." ve "Akrabaya, yoksula, yolda kalmışa haklarını ver! Malını israf ile saçıp savurma! Zira saçıp savuranlar, şeytanın dostları, kardeşleridir" buyurduğu hatırlatılarak, Yüce Rabbimizin bu ayetlerle bizlerden, bütün eylemlerimizde iktisatlı ve ölçülü olmamızı ve de israftan uzak durmamızı istediği kaydedildi.
 
Peygamberimiz Efendimizin de, "İnsanoğlu kıyamet günü beş şeyden hesaba çekilmedikçe yerinden kımıldayamayacaktır; Ömrünü nasıl tükettiğinden, gençliğini nasıl yıprattığından, malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve öğrendiği bilgilerle nasıl amel ettiğinden" şeklinde buyurduğu ve bununla ahirette hesap vereceğimiz konulardan birinin de, maddî-manevî nimetlerin israf edilip edilmediği ile ilgili olacağı ifade edildi.
 
Modern zamanların bizleri kendi dünyamıza hapsettiği ve bireyselleşip bencilleştiğimize dikkat çekilen hutbede, "Kendimizden başkasını düşünmez olduk. Merhameti, diğegamlığı, kanaatkârlığı unuttuk. Amansız bir şekilde her şeyi tüketir olduk; zamanı da, mekânı da, malı da, serveti de, tabiatı da, çevreyi de bilinçsizce tüketiyoruz. Hayatımız ve ömrümüz akıp giderken gençliğimizi, sağlığımızı, zenginliğimizi, geleceğimizi, her şeyimizi israf ediyoruz" denildi.
 
Her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz
İsraf ve savurganlığın hayatımızın hemen her tarafını kuşattığına değinilen hutbenin devamında, "Öyle bir nimeti israf ediyoruz ki, bu nimetin bizim medeniyetimizde apayrı bir yeri vardır. İsraf ettiğimiz bu nimet, nimetlerin büyüğü, değerlisi ve yücesi olan ekmek nimetidir. Bizim kültürümüzde ekmek, rızıkların kıymetlisi, hürmete şayan olanıdır. Bu sebeple biz bir ekmek kırıntısını yerde gördüğümüzde hemen onu alır ve öperiz; Sonra alnımıza koyarız; Ardından özenle bir duvarın kovuğuna yerleştiririz. Ekmek kırıntısını çiğnemekten dahî kaçınırız. Ayrıca ekmekle bizim gönül bağımız vardır. Halk irfanımız ekmeğe yemin eder, ekmek hakkı için; Kur`ân`a yemin eder, Kur`ân hakkı için" ifadeleri kullanıldı.
 
Nimetlerin sultanı ve sofraların baş tacını israf ettiğimize değinilen hutbede, "Bereketin timsali ekmeği çöpe atıyoruz. Dünyada bir milyar insan sefalet ve yokluk içerisinde yaşarken; milyonlarca insan bir lokma ekmeğe muhtaçken, her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Dünyada her yıl 10 milyon insan açlıktan ve yetersiz beslenmekten hayatını kaybederken; kardeşlerimiz Suriye`de, Somali`de, Arakan`da ve dünyanın muhtelif yerlerinde bir ekmeğe muhtaç durumda iken her gün milyonlarca ekmeği israf ediyoruz. Bu davranışımızla hakikatte dünyadaki aç insanların hakkını saçıp savuruyoruz" denildi.
Yüce Rabbimizin bahşettiği bütün nimetleri israf etmenin günah olduğuna değinilen hutbe,"Ancak ekmeği israf etmek daha da günahtır. Aslında aldığımız terbiye ve mensup olduğumuz inanç, kültür ve medeniyet gereği, hiç ama hiç yapamayacağımız bir şey vardır. O da ekmeği çöpe atmaktır" uyarısı ve "Allah israf edenleri sevmez." ve "O gün size verilen bütün nimetlerin hesabı sorulacak" ifadeleri ile son buldu. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir