• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık / Haber-Yorum

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hiç şüphesiz en erken zararlarını ekonomi alanında göstermeye başladı. Özellikle yeterli gıda ve gıda güvenliği bu süreçte ön plana çıktı. Bir çok ülke yeterli gıda stoku yapmak için kolları sıvadı.

Bu doğrultuda Türkiye’de erken davrandı ve Cumhurbaşkanlığı talimatıyla “bir karış toprak boş kalmayacak” anlayışı ile bir tarım seferberliği başlattı. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde atıl ve boş kalan her yere gıda ürünlerinin ekimi için bir çalışma sürdürülüyor.

Gelin görün ki Türkiye’nin gıda konusunda en stratejik kurumlarından olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal çok dikkat çeken ve büyük bir tehlikeyi işaret eden bir açıklama yaptı.

GÜLDAL: “TMO GEREKTİĞİNDE PİYASA REGÜLASYONUNU KESKİN VE CİDDİ ŞEKİLDE SAĞLAYACAK”

Güldal, "Sektör dışı hububat-bakliyat ticaretinde daha önce yer almayan kişilerin buğday alımları gerçekleştirdiğini gözlüyoruz" dedi.

Bu uyarı pandemi gibi bir ölüm kalım savaşında bile sadece ceplerini düşünen bir takım karından bacaklıların bu günleri de bir kazanç kapısına dönüştürmeye niyetlendiklerini göstermesi bakımından dikkat edilmesi gereken bir uyarı.

Stoklamak sadece kar amaçlı olmayabilir de… Daha önceki yıllarda mercimek, patates, soğan ve pirinç vakalarında olduğu gibi zamanı geldiğinde piyasayı allak bullak edecek spekülatif amaçlı saldırılar içinde kullanılabilir.

Güldal bu tür alım yapanları gözlemlediklerini aktardıktan sonra, " Bunun ülkemizdeki hububat ve bakliyat piyasalarında olumsuz etkileri olabileceğini değerlendiriyoruz. Bu eylemler stoklama mantığıyla yapılıyorsa, TMO geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da piyasa regülasyonunu keskin ve ciddi şekilde sağlayacaktır” dedi.

TMO’NUN YETERLİ STOĞU VAR AMA YİNE DE DİKKAT!

Öte yandan üreticilere ürünlerini TMO'ya teslim etmesi çağrısında da bulunan Güldal, iç piyasadan aldıkları ürünlerle piyasa regülasyonunu sağlamayı hedeflediklerini söyledi. "Onun dışında stoklama amacıyla, manipülatif amaçlı yapılan stoklara gerekli müdahaleyi hasat bitimiyle yaparız." ifadesini kullanan Güldal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de açıkladığı gibi hasat dönemi olması nedeniyle üretici lehine fiyatlandırma oluştuğunu, hasat dönemi sonunda piyasanın vaziyet alması için satış fiyatlarını ve tedbirleri açıklayacaklarını bildirdi.

Güldal, TMO'nun piyasayı regüle edecek oranda yeterli stokunun bulunduğunu sözlerine ekledi.

Şurası bir gerçek ki gerektiğinde ülke ekonomisini vurmak ve halkı gıda yetersizliği veya pahalılığı sebepleri ile galeyana getirmek işte bu tür şüpheli alım ve stoklarla gerçekleştiriliyor.

TMO Müdürü’nün uyarılarını yüksek sesle dillendirmemiz yavuz hırsızlara dikkat edilmesi ve bu alımları yapanların sıkı takip edilmesi içindir. Çünkü aynı gemideyiz ve gemide açılan bir delik hepimize zarar verecektir.