• DOLAR 32.347
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2321.8
  • ...
Van Köy Der, köylülerin dertlerine ortak oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Kısa bir süre önce Van`da kurulan ve hayırlı hizmetlerle sıkça isminden söz ettiren Van Köyleri ile Dayanışma Derneği, kara kışa rağmen köy ziyaretlerini devam ettirerek köylerin sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor.

 

Son olarak Van`ın merkez köylerinden Ağzıkara köyünü ziyaret eden Van Köyleri Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Said Koç ve beraberindekiler köyün ileri gelenleriyle bir araya gelerek köyün ve köylünün sorunlarını dinledi.

 

\"Köyümüzde daha önce çerkezler yaşamış\"
Köyün ileri gelenlerinden Bahattin Çavuşoğlu, köylerinin eski ismiyle anıldığını belirterek, \"Köyümüz Van merkeze 40 kilometre uzaklıktadır. Yaklaşık 200 ev bulunmaktadır. Yaklaşık olarak bin civarında bir nüfusa sahiptir. Sağlık alanında kimi sıkıntılar yaşıyoruz. Burada sağlık ocağı için yer ayırmışız. Ancak ödenek henüz çıkmamış. Köyümüzde daha önceleri Çerkezler yaşıyordu. Fakat şuan buradan büyük şehirlere taşınmışlar. Çevre köylerde yaşayan Ermeniler bizim köyümüzde barınmamışlar. Köyümüzün geçmişi de kısaca böyledir\" dedi.

 

Daha sonra konuşan köy imamı köyün manevi sıkıntılarından söz ederek, köylerin İslami hizmet için son derece elverişli yerler olduğunu belirtti.

 

\"Kur`an derslerini yılın 12 ayına yaydık\"
İmam, \"Üç yıldır bu köyde görev yapmaktayım. Allah`a hamdolsun burada Kur`an derslerini okuma alanında bir nevi kampanya başlatarak sadece Kur`an derslerini yaz tatilleriyle sınırlı bırakmadık. Yılın 12 ayına bunu yaydık. Bu noktada çocuk ve gençlerimiz güzel bir teveccüh göstererek birçok alanda kendilerini geliştirdiler. Manevi alanda inşallah güzel bir temel attığımıza inanıyoruz. Ancak bunlar yeterli değildir\" şeklinde konuştu.

 

\"Medreseler cehaleti ortadan kaldırır\"
Bölgede medreselerin öneminden söz eden imam, \"Medreselerin olması her alanda insanların en büyük düşmanı olan cehaletin ortadan kaldırılması demektir. Özellikle küçük yerleşim yerlerindeki huzursuzlukların kaynağı da cehalettir medreseler ise bu cehaleti ortadan kaldırır\" diyerek medreselerin önemine vurgu yaptı.

 

Van Köyleri Dayanışama Derneği Başkan Yardımcısı Said Koç ile dernek gönüllülerinden Mecit Balka, Mehmet Ekinci ve Hidayet Hoca köylülerle birebir ilgilenerek sıkıntılarını dinledi.

 

\"Köylerimizin maddi ve manevi sıkıntılarını kamuoyu ile paylaşıyoruz\"
Konuyla ilgili olarak kısa bir açıklama yapan Said Koç, yaptıkları ziyaretlerde köylülerin hem maddi sıkıntılarını hem de manevi sıkıntılarını gündeme taşıdıklarını belirterek, şunları söyledi: \"Köylerde yaşam koşulları, köylerin temel sıkıntılarının yanında köylerde manevi alanda yaşanan sıkıntılarını dile getiriyoruz. Özellikle köylerimizde Bayan Kur`an kursları alanında yaşanan sıkıntılar fazladır. Çoğu köylerimizde bayan kuran kursları yoktur. Batının ya da küfrün bugün en fazla kullandığı ve bir sakız reklamında bile kadınları kullandığını görüyoruz. Bizler de bunları göz önünde bulundurarak köylerimizdeki Bayan Kur`an Kurslarının ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz\" dedi.

 

Ziyaretlerin devam edeceğine değinen Koç, ayrıca ziyaret ettikleri köylerdeki fakir ailelerin de tespitlerini yaparak imkânlar nispetinde yardımcı olmaya çalıştıklarını aktardı. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir