• DOLAR 32.603
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2503.163
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Almanya’da haziran ayında %8.9 oranında artış kaydeden sanayi üretiminin büyük ölçüde ihracat talebi ile desteklendiği ve Almanya’nın Haziran ayı ihracatının da Mayıs’a göre %14.9 arttığı bildirildi.

İhracatın aylık bazdaki bu artış oranı son otuz yılın en yüksek sıçramalarından birisi olarak kayıtlara geçti. Otomotiv sanayindeki üretim miktarı da halen hacimsel olarak Şubat öncesindeki dönemin yaklaşık %20 daha altında seyretmesine rağmen, Mayıs ayına göre %54.7 oranında arttı.

Ifo enstitüsü tarafından imalat sektörü özelinde yapılan bir araştırmanın sonuçları da Almanya için iyimser bir tablo ortaya koydu. Araştırmaya göre Alman imalat sektörü temsilcileri önümüzdeki üç ay boyunca üretimdeki genişleme sürecinin devam edeceğini düşünüyorlar. Koronavirüs salgınından ilk etkilenen ülke olan Çin’in Haziran ayında Almanya’dan satın aldığı mal tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %15.4 artış gösterdi.

Öte yandan salgının halen ciddi olarak etki altında tuttuğu ülkelerden birisi olan ABD’den Haziran ayında gelen mal talebi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %20.7 oranında azaldı.

Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülkelerden birisi olan ve AB’den çıkma kararı alarak ticari ilişkilerini başka bir boyuta taşıma niyetinde olan İngiltere ile olan ticaret miktarı da olumsuz etkilendi.

İngiltere’nin Haziran ayında Almanya’dan satın aldığı mal tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %15.7, Almanya’ya yaptığı satış tutarı ise %21 oranlarında düşüş gösterdi.