• DOLAR 32.584
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2526.988
  • ...
BM: `Yasadışı Yahudi Yerleşimleri Savaş Suçu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İsrail Yerleşimleri Üzerine Bilirkişi Heyeti bugün yayınladığı raporda; yerleşimlerin, Filistin halkının üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Üç kişilik heyet, yasadışı yerleşim birimlerinde iş yapan özel şirketlerden, Filistinlilerin hayatlarını olumsuz etkileyen faaliyetlerde rol almamalarını istedi. Raporda, ilgili ülkelerin de bu şirketleri denetlemesi talep edildi.

Heyetin Fransız başkanı Yargıç Christine Chanet, Cenevre`de düzenlediği basın toplantısında, "İsrail yerleşim faaliyetlerini durdurarak, hakları ihlal edilen insanların zararlarını hızla ve etkili biçimde tam olarak tazmin etmelidir." dedi.

Raporda İsrail hükümetlerinin 1967`den bu yana yerleşim faaliyetlerini bizzat yönettiğine dikkat çekildi. Yerleşim birimlerinin sadece İsrailli Yahudilerin faydasına olacak şekilde düzenlendiği vurgulanan raporda, "Yerleşim birimleri; yerleşimciler ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan diğer insanları tamamıyla ayırmak üzerine kurulmuştur. Bu sistem, sert askeri ve polisiye tedbirlerle Filistin halkının hakları hilafına desteklenmiştir." ifadelerin yer verildi ve bu durumun savaş suçu kapsamında değerlendirilebileceğine dikkat çekildi.

Heyetin Pakistanlı üyesi ve insan hakları savunucusu Esma Cihangir, "İsrail hükümetinin tüm ihlallerini sorumluluğunu üstlenerek bu siyasetin cezasız kalmasına son vermeli ve mağdurların haklarının verilmesini sağlamalı." diye konuştu.

(CİHAN)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir