• DOLAR 32.51
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2434.749
  • ...
 Ezher`in Girişimiyle `Şiddete Son` İmzaları Atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır`da ülke genelindeki şiddet olaylarına son verilmesi amacıyla Ezher`in başlattığı girişim, ülkedeki farklı siyasi ve dini gruplardan destek gördü. Siyasi partiler ve kilise temsilcileri, şiddet olaylarının bitirilmesi amacıyla Ezher tarafından hazırlanan metni imzaladı.

Kahire`deki Ezher merkezinde düzenlenen toplantıdan sonra basına açıklama yapan Yarın Partisi Başkanı Eymen Nur, Ezher`in başlattığı girişimi onayladıklarını belirtti. Nur, ``Ezher`de Şeyh Ahmed Tayyib başkanlığında tüm siyasi güçlerle bir araya geldik. Bu girişim Mısır için yeni bir başlangıç. Ezher`in çabalarını takdirle karşılıyoruz. Bugün bizimle siyasi partilerin ve kilise temsilcilerinin de bulunması, krizin çözümüne ilişkin olumlu bir işaret`` dedi.

Anayasa Partisi (AP) Başkanı Muhammed el-Baradai ise ülkedeki mevcut siyasi gerilim ve zorluklara karşılık, Ezher`in girişiminin olumlu bir adım olduğunu, toplantıya katılan bütün temsilcilerin, diyaloğun başarılı olması için çaba sarf etmeye söz verdiğini dile getirdi. Baradai, görüşmede, diyalog için bir komite oluşturulması üzerinde de anlaşıldığını kaydetti.
Mısır Halk Meclisi eski üyesi Mustafa en-Neccar da, yaptığı açıklamada, Ezher`de imzalanan `şiddeti durdurma anlaşmasının` ulusal diyaloğun başlaması için zemin hazırladığını, varılan mutabakatla, sokaktaki şiddet olaylarına siyasi gerekçe gösterilmesinin önüne geçileceğini kaydetti.

ŞİDDET İÇEREN EYLEMLER KINANDI

Ezher`in girişimiyle imzalanan metinde, insan haklarının önemi vurgulanarak şiddet olayları, kan dökülmesi ve yıkıcı eylemlere teşvik kınanıyor. Özel mülkler ve kamu mallarına saygı duyulması, siyaset ve şiddet olayları arasında farkın ortaya konması gerektiği kaydediliyor. Metinde ayrıca, siyasi taleplerin, barışçıl yollarla dile getirilmesi, özellikle ihtilaf durumunda ciddi diyalog üsluplarına bağlı kalınması çağrısı yapılıyor. Mısır`ın tüm devlet kurumlarının korunmasının halk, muhalefet veya hükümetin ortak sorumluluğu olduğu vurgulanıyor.

Anlaşma metninde, aralarında Anayasa Partisi (AP) Başkanı Muhammed el-Baradai, Kongre Partisi Başkanı Amr Musa, Yarın Partisi Başkanı Eymen Nur, el-Vefd Partisi Başkanı es-Seyyid el-Bedevi, Güçlü Mısır Partisi Başkanı Abdulmunim Ebu`l Futuh, Nur Partisi Başkanı Yunus Mahyun, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Başkanı Muhammed Said el-Katatni, Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, Mısır`daki Kıpti Ortodoks Kilisesi`nin patriği 2. Tovadros, Kıpti Katolik Kilisesi Piskoposu Yohanna Kolta`nın da olduğu 28 yetkilinin imzası bulunuyor.

Mısır`da 25 Ocak Devrimi`nin ikinci yıl dönümü kutlamaları ile geçen yıl Port Said`de yaşanan futbol faciasıyla ilgili mahkemenin verdiği idam cezalarının ardından başlayan şiddet olaylarında, 50`de fazla kişi hayatını kaybetmiş, binden fazla kişi de yaralanmıştı. (AA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir