• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
Malatya’da vakaların artmasıyla pandemi polikliniği açılan hastane sayısı 3’e yükseldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Covid-19 vakalarının tespit edildiği ilk zamanda sadece pandemi hastalarına hizmet veren Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi, vaka sayılarının azalmasıyla tekrar normal hasta hizmetine başlamıştı. Normalleşme süreciyle birlikte yaşanan rehavet sonrası Malatya’da günlük vaka sayısının yüzlü rakamları geçtiği yönde Vali Aydın Baruş, Kurban Bayramı öncesi açıklamada bulunmuştu.

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Malatya İl Sağlık Müdürü Recep Bentli, ilde son günlerde artan hasta sayısına bağlı olarak vatandaşların maske takma, mesafeye dikkat etme ve kişisel hijyen konularında daha fazla özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

Bentli, "Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi normal poliklinikleri ile beraber pandemi polikliniği ile de vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam etmektedir. Pozitif tanı alan hastalarımızın hastaneye yatışları ve hastanelerimizin yatak doluluk oranları konularında bir sorun yaşanmamaktadır." dedi.

Test sonucu pozitif çıkan vatandaşlarla temas etmiş olan kişilerin, semptomları yoksa pandemi polikliniklerine başvurmalarına gerek olmadığını dile getiren Bentli, "Pozitif hasta ile yakın temasta bulunan kişiler, 14 gün boyunca karantina altında kalacak ve bir şikâyet (ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, ishal, kas ve eklem ağrısı gibi) gelişmesi halinde hastanelerimize başvuracaklardır." diye belirtti.

Karantinaya alınması gereken yakın temaslı hastalar

Bentli, yakın temaslı olarak kabul edilen kişileri şu şekilde sıraladı:

Coronavirus hastasına korunma önlemleri almadan doğrudan bakım sağlayan, Covid-19 ile enfekte sağlık çalışanları ile birlikte çalışan veya Covid-19 ile enfekte hasta ziyareti yapan veya refakat eden kişiler, Covid-19 hastası öğrenci ile aynı sınıfı paylaşan (okul öncesinde ve okul çocuklarında) öğrenciler ve öğretmenler, Covid-19 hastasıyla yurtta veya otelde aynı odayı paylaşanlar, Covid-19 hastasıyla direkt temas eden el sıkışan kişiler, Covid-19 hastasının salgıları (tükürük, balgam vb) ile maske ve mesafe kuralına uymadan temas eden kişiler, Covid-19 hastasıyla bir metreden daha yakın mesafede 15 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan kişiler, Covid-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda (hastane veya banka bekleme salonları, otobüs, servis vb ulaşım araçları) bir metreden yakın ve 15 dakika veya daha uzun süre bir arada kalan kişiler, Covid-19 hastasıyla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka ve iki yan koltukta oturan kişiler, Covid-19 hastasıyla aynı evde yaşayanlar ve Covid-19 hastasıyla aynı ofiste çalışanlar.

Yakın temas dışında kalanların karantina altına alınmadan, maske ile hayatlarına devam etmelerinin yeterli olduğuna vurgu yapan Bentli, "Tüm vatandaşlarımız Coronavirus hastalığı ile ilgili bilgi almak için Sağlık Bakanlığı’nın 184 numaralı danışma hattını arayabilirler. Pozitif tanı alıp evde takip edilen hastalarımız ve tüm pozitif hastalarımızın temaslılarının 14 gün boyunca evlerinden dışarı çıkmadan, kendilerini evin içinde de izole etmeleri gerekmektedir. Bu kurala uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 284'üncü maddesi ile Türk Ceza Kanunu’nun 195'inci maddeleri gereğince adli ve idari işlemler uygulanacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir