• DOLAR 32.422
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.117
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kırsal alanda küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için küçükbaş hayvan desteklerini yapmaya devam ediyor. Çınar ilçesinde bulunan Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi Kapsamında Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 50 aileye 25`er koyun verilmek üzere toplamda 1250 baş koyun ve aile başına bir tane olmak üzere 50 tane koç dağıtımı yapıldı.
İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mahmut Akbaş, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hamdullah Güven ve ilgili Şube birimlerinde görevli teknik personeller Kooperatife hayvanların teslimi ve işletmeyi ziyaret esnasında hazır bulundu.

 

Kooperatifçilik, birleşmek ve güçlenmektir
İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Küçük ölçekli işletmelerin bir araya gelip birleşerek oluşturacakları kooperatifler bu işletmelerin sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlayacağını belirtti. Toplumlar, gelişiyor ve bunun yanında farklı faaliyet alanları oluşuyor, bu durum yeni kooperatiflerin kurulabilmesine olanak sağlıyor diyen Atalar, Kooperatifçiliğin, birleşmek, güçlenmek, üretmek ve paylaşmak olduğunu söyledi. Atalar, Kooperatiflerde temel amaç kâr değil, işbirliği ve dayanışma çerçevesinde verimli çalışmak olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Kooperatifçilik, ortak ihtiyaçları karşılamak, emek ve ürünleri değerlendirmek olduğunu söyled. Atalar, \"Birbirlerine meslek, sanat, toplumsal çıkar bağları olan grupların kendi aralarında kurdukları bir birlik bağıdır kooperatifçilik. Üreticiler ürettikleri ürünü değeri ile satabilmek ve emeklerinin karşılığını alabilmek için kooperatifleşmeleri gerekir. Bunu tek başlarına başaramazlar\" dedi.

 

Kooperatifler, kaba yemi kendisi üretmelidir
Atalar, \"Kooperatifin karlı bir şekilde işleyebilmesi için kaba yemini kendisi üretmelidir. Hem kooperatifin devamlılığı hem de piyasaya hijyenik ürünler sunabilmek için hayvanların hastalıklara karşı düzenli olarak aşılanmaları ve sağlık açısından gerekli diğer önlemleri almaları gerekmektedir. Gerekli hassasiyet gösterildikten sonra Kooperatifimizin başarıyla işleyeceğini biliyor ve örnek olabilecek, üretim yapacak yeni kooperatiflerin kurulmasını temenni ediyorum\" dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)