• DOLAR 32.576
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2496.486
  • ...
Belediye Kütüphaneye Çevirdiği Camiyi Boşaltmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıl sonuna kadar camiden çıkma sözü veren belediyenin bunu gerçekleştirmemesi üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Mülkiyeti kendilerinde bulunan caminin boşaltılması için ilçe kaymakamlığından yardım istedi. Kaymakamlık tahliye için 10 Şubat’a kadar belediyeye müsaade etti. Aksi durumda tahliye polis zoruyla gerçekleştirilecek.

 25 Haziran 2012 tarihinde ‘Kütüphaneye çevrilen cami aslına dönüyor’ başlığıyla kamuoyuna duyurduğu 700 yıllık Demirci Köyü Camii’nin mahzunluğu, Nilüfer Belediyesi’nin tutumu sebebiyle sona erdirilemiyor. 1989 yılında Demirci köyünün Nilüfer Belediyesi’ne katılması üzerine belediyeye devredilen cami, 2011’de restore edilerek çocuk kütüphanesine çevrilmişti. Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, caminin aslına uygun kullanılması amacıyla Kasım 2011’de camiyi belediyeden devraldıklarını belirterek, “Tapu devrinden sonra caminin boşaltılmasını istedik. Belediye aynı köyde bulunan Demirci Hamamı’nın restore edildiğini, kütüphaneyi oraya taşıyacaklarını belirtti. Ancak aradan geçen sürede cami boşaltılmadı.” dedi. 31 Aralık 2012’ye kadar süre isteyen belediyenin bu süre sonunda da boşaltmadığını aktaran Sarı, “Biz de kaymakamlığa yazı yazarak, boşaltılmasını istedik. Belediyeye 10 Şubat’a kadar tekrar izin verilmiş. Sonrasında kanun ne emrediyorsa onu yapacağız.” diye konuştu.

Nilüfer Kaymakamlığı’ndan alınan bilgiye göre, belediyeye 25 Ocak’tan itibaren ek süre verildi. Bu sürede de tahliye işlemi gerçekleşmezse, cami, polis marifetiyle boşaltılarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilecek. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise camileri kapatıp kültür merkezi yapmadıklarını iddia etti. Yok olmaya yüz tutmuş tarihi yapıyı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile restore edip ayağa kaldırdıklarını savunan Bozbey şunları söyledi: “Veli ve öğrenciler buranın boşaltılmasıyla mağdur olacak. Biz kesin olarak çıkacağız veya çıkmayacağız demiyoruz. Taşınma işlemi net değil. Uzlaşma bulunursa çok güzel olur, yasalar çerçevesinde hareket edeceğiz. 15 gün süre sonra kaymakamlık ne derse onu yapacağız.” Bu arada Türkiye Cami ve Kur’an Kursu Dernekleri Federasyonu (TCKKDF), konuyla ilgili Nilüfer Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir