• DOLAR 32.598
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2494.138
  • ...
Siyasi parti, STK ve vatandaşlar: Batman’da sağlık sistemi yetersiz kalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Pandemiyle mücadelede Batman’da sağlık sisteminin yetersiz kaldığını belirten siyasi parti başkanları ile STK temsilleri ve vatandaşlar, Sağlık Bakanına seslendi.

Kentte artan vakalar ve yetersiz kalan sağlık sistemine tepki gösteren HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Dr. Aydın Gök, HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, STK temsilcileri ve vatandaşlar, ilin sağlık eksikliğinin ivedilikle giderilmesi gerektiğini belirttiler.

“Açıklanan veriler gerçeği yansıtmadığını görüyoruz”

Artan vakalarla ilgili konuşan Dr. Aydın Gök, “Birkaç ay önce Covid-19 hastalarının belki mercekle arandığı dönemlerde Türkiye’de toplam vaka sayısı 3 bin civarı belirtiliyordu. Bugün için görüyoruz ki sadece Batman’da ve yakından tanıdığım onlarca Covid-19 hastası var. Böyle bir dönemde bütün bir Türkiye’de ise şu an günlük 900 vakadan ve 19 hastanınsa hayatını kaybettiği resmi makamlarca belirtiliyor. Oysaki sadece Batman’da bir günde 5 Covid-19 hastasının hayatını kaybettiğini duyuyoruz. Dolayısıyla ne Batman ne de tüm Türkiye için açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Vatandaşlardan bize gelen şikâyetlerde hastaneye yatması gereken hastaların Batman Bölge Devlet Hastanesi yoğun bakım ve yatan hasta servisinde yer olmadığından dolayı 2 veya 3 gün sıraya alınarak alındığı ve hatta bazı hastaların Batman’da yer olmadığı gerekçesiyle çevredeki ilçelere ve hatta Şırnak iline sevk edildiklerini duyduk.” dedi.

“Batman’a ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz ama hak ettiği değerinde verilmesini istiyoruz”

Devletin sürekli dillendirdiği ve olağanüstü durumlarda devreye alınacak olan sahra hastanelerin devreye koyulması gerektiğini dile getiren Gök, “Ayrıca 2016 yılında faaliyete geçmesi gereken ama bir türlü bitmeyen kadım doğum ve çocuk hastanesi var. Bu hastanemizin şu anda bitme aşamasında olan kısmını Covid-19 hastalarına ayrılabilirdi, bu neden yapılmıyor? Batman’ın sağlık sorunu yerel yöneticilerin baş edeceği bir durum değildir. Batman’ın yerel yöneticileri inanıyorum ki ellerinden gelen gayreti göstermektedirler. Batman’ın sağlık sorunu yerelden çıkıp doğrudan Sağlık Bakanlığı’nın bizzat müdahil olması ile kati ve hızlı kararların alınması gerektiğini düşünüyorum. Batı illerinde görüyoruz, istendiğinde kısa bir sürede devasa şehir hastaneleri bitirilebiliyor. Batman’da ise dört yıl önce bitmesi gereken hastane hala bitmiş değildir. Biz Batman için bir ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz. Ama hak ettiği değerinde verilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Batman halkı Covid-19 hastalığı ile kaderine bırakılmış durumda”

Kentte vaka sayısının hat safhaya çıktığını belirten HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin ise şunları söyledi:

“Batman’da Covid-19 hastalığı çok yaygın bir duruma geldi. Neredeyse dört kişilik bir ailenin ikisine bulaşmış durumda. Batman’da kiminle konuşsak ya kendilerine ya da en yakınındakilere bulaştığı ifade ediliyor. Normal süreçte bile Batman halkına yetmeyen ve yetersiz olan Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin pandemi sürecinin en yüksek oranda olduğu bu süreçte vatandaşa hizmette artık tıkanmış durumdadır. Batman gibi bir şehirden hastaların ilçelere hatta Şırnak iline kadar sevk edilmesi çok büyük bir eksikliktir. Bizim bu pandemi sürecinde sağlık alanında yapılmayan müdahale ve tedbirlerden anladığımız Batman halkı Covid-19 hastalığı ile kaderine bırakılmış durumda. Batman için neden sağlık alanında hiçbir müdahale yapılmıyor? Yıllardır bitmesi gereken kadın doğum ve çocuk hastanesi neden bitirilmiyor?”

“Bir an önce sağlık alanındaki eksiklikler giderilmeli”

Covid-19 hastalığının yaygınlaştığı Batman’da yetkililerin ivedi bir şekilde sağlık alanına müdahale etmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Vatandaşların özel hastanelere yönlendirildiği ve özel hastanelerin de çok yüksek ücretler aldığı şikâyetleri tarafımıza gelmektedir. Batman halkı bu konuda büyük sıkıntılar çekmedirler, yetkililerin acil olarak vatandaşın şikâyetlerine kulak vermesini veya özel hastanelerin Batman için bile olsa pandemi hastanesine çevrilmesinin kısmen de olsa faydalı olacaktır. Bu hastalığın yayılmasında tabi ki vatandaşların da tedbirleri gevşetmesinden kaynaklandığını gözlemliyoruz. Buradan vatandaşlarımıza sosyal mesafe, maske ve el hijyenlerine dikkat etmelerini istiyoruz. Batman’da Covid-19 hastalığından dolayı vefat eden hasta sayımız çok yüksek, devletin bir an önce Batman’ın sağlık alanındaki eksikliği gidermesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“Batman’da Covid-19 vaka sayıları her geçen gün artmaktadır”

Batman’da Covid-19 vakalarının her geçen gün arttığını dile getiren Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, “1 Haziran’da normalleşme sürecinin başlamasıyla maalesef Batman’da Covid-19 vaka sayıları her geçen gün artmaktadır. Biz sağlık personelleri olarak bu süreçte çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Pandemi sürecinde sağlık personelleri olarak çok yoğun bir çalışma, stresli bir iş yükünü omuzlamaktayız. Bu da sağlık personellerini fiziki, manen ve ruhen olarak tükenmişlik durumuna getirmiş durumda. Buradan Sağlık Bakanlığına seslenmek istiyoruz; sağlık çalışanlarının özlük haklarının, çalışma koşullarının, mali haklarının ve döner sermaye hakları sorununun çözülmesi gerektiğini iletmek istiyoruz.  Pandemi hastanesine dönüştürülen Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yer sıkıntısı yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Batman’daki hasta yatak sayısının arttırılması gerekmekte”

Batman’daki hasta yatak sayısının artırılması gerektiğini söyleyen Yalçın, konuşmasına şöyle devam etti:

“Acil bir durumda Batman’daki hasta yatak sayısının artırılması gerekmektedir. Şu anda yapımı devam eden kadım doğum ve çocuk hastanesinin bir an önce bitirilip hizmete alınması gerekmektedir. Şu anda bile yetersiz olan hastanemiz Allah göstermesin son baharda vaka sayıları artarsa artık içinden çıkılmaz hale gelebilir. Sizin de bildiğiniz üzere İstanbul’da iki tane biner yataklı hastane 45 günde bitirildi. Batman’da hastanelerin bitirilmemesine açıkçası bir anlam veremiyoruz. Yeni yapılacak hastanenin de bir an önce başlanılıp bitirilmesi gerekmektedir.”

“Bazı hastaların Batman’da yer yok diye ilçelere gönderildiğini duyuyoruz”

Yapımı devam eden Batman Kadın Doğum Hastanesinin bu süreçte pandemi hastanesine çevrilmesi gerektiğini belirten SAĞ-ÇEV Başkanı Sıtkı Güneş, “Covid-19 salgınından dolayı ilimizde yaşanan hem ağır vakaların hem de normal vakaların gittikçe çoğaldığını görmekteyiz. Vatandaşlarımızın mağdur olamaması adına özellikle şu anda yeni kadın doğum ve çocuk hastanesinin bir an evvel an azından birkaç katının Covid-19 hastaları için faaliyete geçmesi gerekir. Özellikle Batman’daki hastanelerin yetersiz kalmış durumda olduklarını ve aldığımız duyumlara göre bazı hastaların Batman’da yer yok diye ilçelere gönderildiğini duyuyoruz. Özellikle Sağlık Bakanlığından isteğimiz bir an evvel Batman’da yoğun bakım ünitelerinin çoğaltılması ve inşaatı devam eden hastanenin bitirilmesi için talimatların verilmesini istiyoruz. Covid-19 salgınının en büyük tedbir ayağı olan vatandaşlarımızdan da isteğimiz maske, sosyal mesafe ve el hijyenlerine dikkat etmeleridir.” dedi.

“Batman’da hastaneler yetersiz kalıyor”

Batman’da hastanelerin yetersiz kaldığını dile getiren vatandaşlardan Muhammed Ali Yıldırım, “Batman’da başka hastanenin de yapılması gerekiyor. Batman nüfusu kalabalık olduğu için hastaneler yetersiz kalıyor. Devlet bu konuyla ilgili tedbirler almalıdır.” ifadelerini kullandı. 

Vatandaşlardan Osman Bahlen, Covid-19 sürecinde hastanelerin yetersiz kaldığını dile getirdi.

“Batman sahipsiz, kimse ilgilenmiyor”

Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin kapasitesinin çok yetersiz olduğunu ifade eden vatandaşlardan Erkan Taşkesen da şunları kaydetti: “Hastane yetersiz olduğundan hastalar burada çok mağdur oluyor. Batman’a yeni bir hastane şarttır. Batman’ın bir araştırma hastanesine ihtiyacı var. Nüfusumuz artmış ve mevcut hastaneler artık yetmiyor. Batman sahipsiz, kimse ilgilenmiyor. Virüslü hasta sayısı her geçen gün artıyor. Bunun için bir önlem yok. Halkımız bunu dinlemiyor ve kurallara uymuyor. Hastane tıklım tıklım dolu ve yatak sayısı da çok az. Hastalar tedavi edilmeden evlerine gönderiliyor. Solunum ve yoğun bakım sayısı az. Bunun için yetkililere sesleniyoruz. Bu sorunlara bir çare bulsunlar.”

“Biz de Türkiye vatandaşıyız”

Batman’da sağlık sisteminin yetersiz olduğunu vurgulayan vatandaşlardan Alaattin Gezen, “Batman’da sağlık sisteminin işi çok zor ve yetersiz kalıyor. Coronavirus nedeniyle hastanelere müracaat edenlere yer kalmamış deniliyor. Covid-19 hastaları yer kalmadığı için ilçelere gönderiliyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada insan sağlığı kadar mühim bir şey yok. İnsan sağlığı için yapılan her şeyin çok mükemmel olması gerekiyor. Hastanelerin yetersiz olması Batman’da sıkıntıları artırıyor. Yetkililer uzun süredir tamamlanması gereken yeni kadın doğum hastanesi tamamlanan bölümlerini Covid-19 hastaları için ayırabilirler. Yetkililer elini taşın altına koysa ciddi atılımlar yapılsa iyi olur. Biz bunu hak etmiyoruz. Biz de batı gibi birçok şeyi hak ediyoruz. Batı kadar da değerimiz olması gerek, sonuçta biz de Türkiye vatandaşıyız. Bu sağlık sistemine özen gösterilse yetkililer sesimizi duysa seviniriz.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir