• DOLAR 32.475
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2427.792
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Her yıl bayram öncesi yaşanan iş yoğunluğu ve şehir merkezlerindeki kalabalık insan kitleleri pandemi ve aşırı sıcaklar nedeniyle yerini sessiz bir ortama bıraktı. Esnaflarsa akşam serinliğini fırsat bilerek dışarı çıkacak vatandaşların alışveriş yapmasını bekliyor.

Havaların aşırı sıcak olması ve beraberinde pandeminin getirmiş olduğu durgunluğun bayram öncesi işlerdeki canlılığı olumsuz etkilediğini belirten giyim işi yapan Şerif Gül, "Pandemiden dolayı işler biraz kesat gidiyor. Bugün akşam saatlerine doğru büyük bir kalabalık bekliyoruz. Havanın sıcaklığı da insanları olumsuz etkiliyor, bunun için dışarı çıkmıyorlar." dedi.

 

"Pandeminin vermiş olduğu negatif hava var"

Ayakkabı satıcılığı yapan Mithat Özbek, Kurban Bayramı'nın Ramazan Bayramı'na nazaran daha az haraketli olduğunu söyleyerek, "Genelde Kurban Bayramı'nda, Ramazan Bayramı'na göre işlerin düşük olduğunu görüyoruz. Bunda hem Kurban Bayramı'nın masrafları hem de daha önceki bayramda da yapılan alışverişin de etkisi oluyor. Yani genelde Kurban Bayramı biraz daha durgun geçiyor. Pandeminin vermiş olduğu negatif hava var. Vatandaş dışarı çıkmaya korkuyor. Havanın sıcak olması etkiliyor ama hava serinken de iş istediğimiz gibi olmuyor." ifadelerini kullandı.

Tatlıcı esnafı, "Kurban Bayramı'na iki, üç gün var, çarşı biraz canlanıyor. İşlerde şimdilik idare ediyor. Sıcaktan dolayı gündüz iş oranı geceden daha az, geceleri işler daha iyi oluyor. Kurban Bayramı'na yaklaştıkça işler yerine gelmeye başlıyor." şeklinde konuştu.

"Coronavirus'ten dolayı işler biraz azaldı"

Havanın sıcak olmasından dolayı belli saatlerde alışverişin daha iyi olduğuna vurgu yapan bayram şekeri satıcısı Batuhan Sapdüzen ise şunları söyledi: "Bu Coronavirus'ten dolayı hareketlilik azaldı ama Covid-19'a rağmen işler iyi gidiyor. Güzel bir iş yoğunluğu var. Covid-19'dan dolayı bazı sıkıntılar yaşadık. Müşterilerimizde bize saygı gösteriyor. Sabah 8-9 arasında hareketlilik var, öğlen zamanında işlerimiz duruyor, akşamda işler yine başlıyor."

"Havanın sıcak olması bizi etkiliyor"

Bayram şekeri satışında düşüş yaşandığını ancak genel anlamda işlerinin iyi olduğunu söyleyen M. Emin Çetin, "Tüm dünyayı etkilediği gibi virüs ülkemizi de etkiledi. Şeker satışında baya düşüş yaşadık. Rabbimiz bizim yardımcımız olsun. İşler şu an iyi gidiyor. Havanın sıcak olması bizi etkiliyor. Özellikle saat 11.00 ile 13.00 arası işler tamamen duruyor. 13.00'dan sonra saat 16.00'a kadar da işimiz iyi devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Bayram günleri özel ve mübarek günlerdir"

 Pandemi öncesi bayrama özel olarak alınan kahve, bayram şekeri ve ikramlıkların pandemi nedeniyle biraz duraksadığını belirten İshak Sönmez, "55 yıldır bu dükkândayım ve bu işlerle uğraşıyorum. Bayramlarımız özel, mübarek bir günlerdir. Bayram zamanında çay satışı, kahve satışı, şeker satışı geleneksel hale gelmiştir. Bu yüzden işler yoğun olur. Pandemi süreci bizi çok etkiledi. Biz insanların gıdasını satıyoruz, yani gıdasız yaşayamazlar. Üretimin durması insanların alım gücünü düşürdü." şeklinde konuştu.

Beyaz eşya satıcısı esnafı da pandemi nedeniyle bir düşüş yaşansa da haraketliliğin başladığını belirterek, "İnsanlar, fiyatlarımız uygun olduğu için bizi tercih ediyorlar. İşlerimiz gayet yerinde. Pandemiden dolayı satışlarımız ilk dönemde düştü, Kurban Bayramı sebebiyle işlerimiz yükseldi. Vatandaşlarımız kurbanları kesecek havaların sıcak olması sebebiyle etlerini soğutmaları lazım bundan dolayı derin dondurucu satışında bir hareketlilik var." ifadelerini kullandı.

Bir diğer beyaz eşya satıcısı Serdar Özgün, şunları kaydetti: "Pandemiden dolayı ekonomimiz biraz sıkıntılı, insanlar alım gücünü yitirdi. Ancak insanlar ayakta durmaya çalışıyorlar. Şu an bir yoğunluk yok, geçen seneye nazaran satışlarımızda düşüş vardır. Geçen sene ürün yetiştiremezken bu sene henüz stoklarımız duruyor. Ama bunun da düzeleceğine inanıyoruz. Derin dondurucu ve klimalarımızda hareketlenme var ama beklediğimiz gibi değil."(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız