• DOLAR 32.329
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2295.738
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bölgedeki biçerdöverlerin yardımıyla gerçekleştirilen hasatta en az dane kaybı için özen gösteriliyor. Hasat çalışmalarına katılan İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Sekmen Atıcı, bir milyon 300 bin dekarlık tarım alanlarından yüzde 30’una yakınına buğday ekildiğini belirtti.

 

Atıcı, "Bugün Adilcevaz ilçesindeki 100 dekarlık alanda hasad çalışması başlattık. İlimizin hasad 20 Temmuz tarihinde başlıyor, ağustos ayının ortalarına kadar devam ediyor. Bitlis ilinin toplam bir milyon 300 bin dekar tarım alanı bulunmaktadır. Bu tarım alanının yüzde 30’una yakın bir bölümünde buğday ekimi gerçekleştirilmektedir. Buğday üretimimiz yaklaşık 350 bin dekardır. Bu alanda üretilen yaklaşık 60 bin ton buğdaydır. Bu da ilimizin ekonomisine yaklaşık olarak 100 milyon TL’dir. Üreticilerimize alan bazlı destekleme olarak buğdayda kilogram başına 10 kuruş destekleme ve ayrıca mazot, gübre destekleri verilmektedir. Sertifikalı tohum üretim desteği ve sertifikalı tohum kullanma destekleri de ayrıca verilmektedir. Üreticilerimiz 2019 yılının bereketli geçtiğini, 2020 yılının da şu dönemine kadar bereketli geçtiği haberlerini bizlere verdiler. Bizlerde bütün personelimizle birlikte biçerdöver hasadını alanda yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

"Bu yıl çiftçi üründen gayet memnun"

Biçerdöverciler Derneği Başkanı Ahmet Eren ise, bölgede 80’e yakın biçerdöverin dernekleri bünyesinde çalıştığını belirterek, “Biçerdöverciler derneği olarak bünyemizde sadece Batman bölgesinde 80 biçerdöverimiz var. Birinci hasat Mardin, Kızıltepe ve Nusaybin bölgesinde başlıyor. Diyarbakır Silvan’dan sonra Bitlis, Adilcevaz, Ahlat ve Güroymak bölgelerinde devam ediyor. Temmuz ayının 20’sinden sonra, Batman, Diyarbakır’daki biçerciler Ağrı, Bitlis, Muş bölgesine gelerek çalışma yapıyorlar. Burada hasada 5 gün önce başladık. Hasat bu yıl iyidir. Çiftçi üründen gayet memnundur. Saman üretimi de gerçekleştiriliyor. Onun da satışından memnunlar.” diye konuştu.

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız