• DOLAR 32.369
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2325.34
  • ...
Sucuğa dışarıdan et ve süt proteini katılımı yasaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Bazı firmaların, \"protein değerlerini yükseltmek amacıyla sucuğa süt proteini kattıkları yönündeki haberler üzerine açıklama yapan Gıda Tarım ve HayvancılıK Bakanlığı, sucuğa, et proteini ve hayvansal kaynaklı protein katılımının yasak olduğunu belirtti.

Bu konudaki denetimlerin bakanlık tarafından yürütüldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

\"1 -Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birçok et ürünü tanımlanmış ve bu ürünlere ilişkin ürün kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterlerden biri de et ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan ve ürüne dair değerli bir girdi olan et miktarını işaret eden `minimum et proteini` kriteridir. Tebliğde yer alan ürünlere ilişkin kütlece en az toplam et proteini değerleri; fermente sucukta yüzde 16, ısıl işlem görmüş sucukta yüzde 14, kıymadan elde edilen köfte gibi ısıl işlem uygulanmış et ürünlerinde yüzde 12, emülsifiye et ürünlerinde; yüzde 10, jambonda; yüzde 13 olarak belirlenmiştir.

2 - Tebliğde belirten protein oranlarının sağlanması için dışarıdan et proteini ve hayvansal kaynaklı protein katılımı yasaktır. Firmalar, et proteini kriterlerini yerine getirebilmek için kas proteini açısından üretim aşamasında uygun miktarda ve kalitede et kullanmak zorundadır. Et ürünlerine dışarıdan et proteini katılması halinde; kollajen/et proteini, nem/et proteini, yağ/et proteini kriterlerinin sağlanması kesinlikle mümkün olmayacaktır.

3 - Et ürünlerine et proteini katılması da dahil üretim ve perakende işletmelerde tebliğin uygulanmasıyla ilgili tüm süreci kapsayacak şekilde kontrol ve denetimler Bakanlığımızca yürütülmekte, bundan sonra da daha etkin şekilde devam edecektir.\" (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir