• DOLAR 32.602
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.772
  • ...
Erbaş, Ayasofya Camii'nde hutbeye kılıçla çıktı, kılıçla çıkmanın geleneği nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1934'de ibadete kapatılan Ayasofya Camii, bugün kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı. Müslümanların hasretle beklediği açılış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam'ın yanı sıra siyasi parti ve STK temsilcileri, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda kişinin katılımıyla yapıldı.

86 yıllık esaretin ardından yeniden Ayasofya Camii'nin minarelerinden ezan sesleri yankılandı. Müslümanları sevince boğan Ayasofya Camii açılışında cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş irad etti.

Erbaş'ın kılıçla hutbeye çıkması, kılıçla hutbeye çıkma geleneğinin ne anlama geldiği merak konusu oldu.

Osmanlıdan kalan bu geleneğe göre, eski camii imam hatipleri, cuma ve bayram hutbeleri için minbere kılıçla çıkıyor.

Osmanlı İmparatorluğunda kılıçla hutbeye çıkmanın ayrı bir önem ve özelliği var. Padişahların kılıç kuşanma merasimleri, onların yönetimi devraldıkları, hükümdarlıklarını ilan ettikleri anlamına geliyor.

Osmanlı imparatorluğunda, devlette hükümranlığın alameti olarak görülen kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı mekanlar zaman zaman camiler olmuştur. O camilerden biri de Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan Edirne'deki Eski Camii'dir. Kılıç geleneği, kuşanma anlamında olmasa da asırlardır sembolik olarak yaşatılıyor bu camide. Cuma günleri ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkılıyor.

Hutbelere kılıçla çıkmanın ayrı bir özelliği bulunuyor. Hutbeye çıkılırken, kılıcın hangi elle tutulduğunun da ayrı bir mesaj içeriyor. Sağ ele alınan kılıç, "kullanma" niyetini ortaya koyuyor ve düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde kılıç sol ele alınıyor. Bu da dosta güven verme amacını taşıyor.

86 yıllık hasretin ardından bugün kılınan cuma namazıyla yeniden ibadette açılan Ayasofya Camii'nde, cuma hutbesini irad eden Erbaş, elinde kılıçla hutbeye çıktı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir