• DOLAR 32.369
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş minbere kılıçla çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı caminin içi ve çevresini dolduran binlerce vatandaşın katılımıyla kılındı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki açılış programında, Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar tekbir getirdi. Daha sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki minarelerden ezan okundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim okudu. Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 6 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.

Cuma namazı öncesi Prof. Dr. Erbaş'ın hutbe okumak için minbere elinde kılıçla çıkması dikkat çekti. Erbaş kılıcı sol eliyle tutarken, sağ elini de kılıcın kabzasının üstüne koydu.

'KILIÇLA HUTBE' GELENEĞİ

İlk olarak Fatih Sultan Mehmet Han'ın başlattığı 'kılıçla hutbe' geleneği ile düşmana korku, tüm cihana barış mesajı veriliyor. Kılıçla hutbe okunması geleneğinde, kılıç sol ele alınıyor. Her ne kadar kılıçla hutbe okunsa da sol elde taşınması bir barışın temsili. Dosta, düşmana karşı 'Şu anda kılıç sol elde ve biz barışı temsil ediyoruz' ifadesi aktarılıyor.

MİNBERE YEŞİL SANCAKLAR ASILDI

Osmanlı “Fetih" geleneğinde fethin sembolü olarak caminin minberine iki yeşil sancak asılır ve minberin sağ tarafına 3 Hilalli kılıç konulurdu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir