• DOLAR 32.534
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2432.89
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2016 yılında referans kurum olma hedefiyle yola çıktık. Aradan geçen süreye ve geldiğimiz noktaya baktığımızda hedeflerimize ulaştığımızı görüyoruz. Özellikle sektörü ve ülke ekonomisini büyütme, yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara ulaşma noktasında etkin olarak kullandığımız kira sertifikası (sukuk) ihracında tartışmasız referans kurum olduk. Örneğin, 2019 yılındaki 36 tertip ihracımızla nitelikli yatırımcılarımızdan toplamda yaklaşık 9.01 milyar TL’lik fon sağlayarak, 2019 yılında yurt içi piyasada en çok TL kira sertifikası ihracı gerçekleştiren katılım finans kurumu olduk. 2 Temmuz 2020 itibarıyla tedavülde on adet, toplamda yaklaşık 2.7 milyar TL’lik kira sertifikamız bulunuyor” dedi.

“YAKLAŞIK 3.5 MİLYAR TL’LİK İŞE DEVAM FİNANSMAN DESTEĞİ”

Göktaş, finansman paketleri hakkında bilgi vererek, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Gerçek ve tüzel kişi işletmelere yönelik Hazine Destekli KGF kefaleti ile kullandırılan “İşe Devam Finansman Desteği”, “Çek Ödeme Destek Finansmanı” ve bireysel müşterilerimize yönelik yine KGF garantörlüğünde hazırlanan “Bireysel İhtiyaç Desteği Finansmanı” kapsamında yaklaşık 3.5 milyar TL finansman desteği sağlandı. Ekonominin en önemli çarkı olan KOBİ’ler ağırlıklı olmak üzere imalat, toptan ve perakende ticaret, tarım, inşaat olmak üzere birçok sektöre yönelik finansman yapıldı. Bu zor süreçte tüm çalışanlarımız da mesai mefhumu gözetmeden çözüme ortak olarak ekonomiye destek oldu.”

3 YIL İÇERİSİNDE 22 MİLYAR TL’LİK KİRA SERTİFİKASI İHRACI

Vakıf Katılım’ın son 3 yıl içerisinde 98 tertip halinde yaklaşık 22 milyar TL’lik kira sertifikası ihracını başarıyla tamamladığını ifade eden Göktaş, ‘’2017 Haziran ayında başlamış olduğumuz kira sertifikası ihraçlarımızla Vakıf Varlık Kiralama iştirakimiz üzerinden 91 ihraç gerçekleştirerek, yaklaşık 21.3 milyar TL’lik bir rakama ulaştık. Diğer yandan, Katılım Varlık Kiralama iştirakimiz üzerinden yaptığımız 7 ihraç neticesinde sağlanan yaklaşık 903 milyon TL’lik fonlama ile özel sektör şirketlerinin katılım finans sermaye piyasası araçlarını kullanmalarına aracılık ettik. Gelecek dönemde belli başlı pek çok sektörde planlamakta olduğumuz yeni kira sertifikası ihraçlarımız ile yolumuza devam ederek katılım finans prensiplerine uygun sermaye piyasası ürünleri vasıtasıyla nitelikli firmalarımızın fonlama kaynaklarını zenginleştirmeyi ve tüm gücümüzle ülkemizin ekonomisine destek olmayı sürdüreceğiz’’ şeklinde konuştu.