• DOLAR 32.836
  • EURO 35.453
  • ALTIN 2515.035
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) 59. Olağan Genel Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. Varank’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle oldu:

411 FİRMAYA GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ

“İmalat sanayinde çalışanların sağlığını korumak, üretimde devamlılığı sağlamak için alınması gereken önlemlere ilişkin bir kılavuz hazırladık. Önerdiğimiz tedbirleri uygulayan firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim ve Güvenli Hizmet Kalite Belgeleri vermeye başladık. Şimdiye kadar 411 firma Güvenli Üretim belgesi alırken, hizmetler sektöründe de 39 firma Güvenli Hizmet Belgelerini aldı.”

50 BİNİ AŞKIN BELGE

"Sanayicilere verdiğimiz 50 bini aşkın belgeyle kaliteli ve güvenli üretimi teminat altına alıyoruz. Yurtiçinde ve yurt dışında verdiğimiz hizmetlere ek olarak, uluslararası anlaşmalarla ihracatçımızın işini kolaylaştırıyoruz. Verdiğimiz belgelerle ihracatta üreticimizin önünü açıyoruz. Bu belgeler TÜRKAK akreditasyonlarıyla dünyada da kabul görüyor. Yapılan ihracatın gümrüklerde zaman kaybetmeden hedef pazarlara ulaşımını sağlıyor."

İLK AKREDİTE EDİLEN UYGUNLUK KURULUŞU

"İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) faaliyetlerine de aktif katkı sağlıyoruz. TSE, Helal Akreditasyon Kurumu tarafından SMIIC standartlarına göre ilk akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşu oldu. Bu durum; hem Helal Akreditasyon Kurumu’nun İslam ülkelerinde vereceği hizmetler açısından, hem de akredite olan Enstitümüzün etkinliği açısından son derece önemli."

TİCARET KOLAYLAŞACAK

"Böylece Helal Akreditasyon Kurumu’nun muadilleriyle yapacağı karşılıklı tanıma anlaşmalarıyla firmaların farklı kuruluşlardan belge alma zaruriyeti ortadan kalkacak. Bu sayede de İslam ülkeleri arasında ticaret kolaylaşacak. Attığımız bu adımla, helal akreditasyonda dağınıklığı gidermek ve standartları belirleme konusunda dünyada lider olmak istiyoruz."