• DOLAR 32.569
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2421.893
  • ...
86 Yıl sonra ilk Cuma heyecanı, AYASOFYA NAMAZLA GÜZEL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

İstanbul, tarihi günlerinden bir günü yaşıyor bugün. 86 yıl önce müzeye çevrilerek ibadete kapatılan Ayasofya Camii bugün yine gerçek kimliğine kavuşuyor. Danıştay 10. Dairesi’nin, geçtiğimiz haftalarda Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camii’nin bugün kılınacak olan cuma namazıyla ibadete açılacağını duyurdu. Yurt içinde ve yurt dışında milyonları sevince boğan gelişmenin ardından bugün tüm dünyanın gözü İstanbul’da Ayasofya Camii’nde olacak.

HAZIRLIKLAR GÜNLERDİR SÜRÜYOR

Restorasyon çalışmaları devam eden Ayasofya Camii'nin önüne, açılış etkinliğini takip edecek basın mensupları için platform kuruldu. Bahçe düzenlemesi için de camiye çimler getirildi. Caminin girişindeki müzeye ilişkin tabelaların kaldırılmasının ardından, girişteki bilet satış ve hızlı geçiş yazıları da çıkarıldı. Cuma namazı öncesinde Ayasofya Camii'ne yerli ve yabancı ziyaretçiler de yoğun ilgi gösterdi.

İLK NAMAZDA CAMİ İÇİNE 1000 - 1500 KİŞİ ALINACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz Cuma günü cami çıkışında yaptığı açıklamada 1000-1500 kişilik bir katılımın olacağını söylemişti. Erdoğan, daveti Diyanet İşleri başkanı Ali Erbaş'ın yapacağını bildirmişti. Erdoğan, bahçede ise, binlerce kişinin önlemlere uyarak namaz kılacağın bildirmişti. Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, Cuma namazı öncesi liderleri aramaya başladı. Erbaş, MHP Lideri Bahçeli'yi Ayasofya'da kılınacak ilk Cuma namazına davet etti, Bahçeli, Erbaş'a Cuma namazına katılacağını bildirdi. Erbaş, anamuhalefet partisi olan CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu da Cuma namazı için davet etti. Kılıçdaroğlu teklifi reddetti, Cuma namazına katılmayacağını söyledi. İYİ Parti, Genel Başkanı Meral Akşener'in, koruma ekibinden bir polis memurunun Covid-19 testinin pozitif çıkması nedeniyle devam eden karantina süreci nedeniyle Ayasofya Camii'nde cuma namazıyla yapılacak açılışa katılmayacağını duyurdu. HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Erbaş tarafından aranarak davet edildi. Sağlam, davete icabet edeceğini bildirerek Ayasofya’da olacağını belirtti. Kadınların da Cuma namazına katılımının sağlanması için özel bir alan verilecek. Kadınlar Cuma namazını bu alanda kılacak.

NAMAZ KILINACAK ALANLARA GİRİŞLER 10.00'DAN İTİBAREN BAŞLIYOR

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Vali Yerlikaya, Ayasofya Camii avlusunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeryüzünün en görkemli mabetlerinden, İstanbul'un fethinin sembolü Ayasofya Camii'nin, bugün cuma namazıyla ibadete açılacağını hatırlattı. İstanbul'la birlikte Ayasofya'yı medeniyete kazandıran Fatih Sultan Mehmet Han ve askerlerini şükranla, rahmetle yad eden Yerlikaya, şunları kaydetti: "86 yıl müze olan, ibadetsiz kalan mabedi ibadetle namazla ezanla buluşturan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçenlere şahsım ve İstanbullular adına şükranlarımı sunuyorum. Peygamber efendimiz: 'İstanbul'u fetheden komutan ne güzel komutan, İstanbul'u fetheden asker ne güzel asker.' buyuruyor. Ayasofya, Peygamber efendimizin müjdesine mazhar olmuş o komutanın, o askerin, o fethin emaneti. Onların mirası olan kimliğini hamdolsun yeniden kazanıyor. Bütün Müslümanlar heyecanlı. Ben de heyecanlıyım. Herkes Ayasofya'nın açılışında bulunmak istiyor. Muhteşem bir ilgi var. Biz hazırlıklarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz."

"MASKE, SECCADE, SABIR, ANLAYIŞ"

Bu görkemli günü hemşehrilerin ve misafirlerin katkısıyla hep birlikte en güzel şekilde yaşayacaklarını dile getiren Yerlikaya, "Ayasofya'ya gelirken vatandaşlarımızın yanlarında 4 şey getirmelerini rica ediyoruz. Maske, seccade, sabır, anlayış." ifadesini kullandı. Vali Yerlikaya, bugünden başlayarak uygulanacak tedbirleri de basın mensuplarıyla paylaştı. Ayasofya Camii'ne alınacak misafirlerin davetlerinin, Diyanet İşleri Başkanlığınca yapıldığına vurgu yapan Yerlikaya, cami içi ve çevresinde vatandaşlar için namaz kılma yerlerinin belirlendiğini kaydetti. Yerlikaya, şöyle konuştu: "Salgın nedeniyle misafirlerimiz için Ayasofya Camii ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi. Namaz kılınacak alanlara üç ana istikametten gelinecek. Bunlar Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler 11 ayrı kontrol noktasında polislerimizce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için misafirlerimizin yanlarında el ve sırt çantaları getirmemelerini istirham ediyoruz." Yerlikaya, "Namaz kılınacak alanlara misafirlerimizin girişleri saat 10.00'dan itibaren başlayacaktır." dedi.  Vali Yerlikaya, Sağlık Müdürlüğünce de gerekli bütün tedbirlerin alındığına, giriş noktalarında ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacağına dikkati çekti. Yerlikaya, bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere toplam 101 ambulansın görev alacağını ifade etti.

"AYASOFYA CAMİMİZ SABAHA KADAR AÇIK OLACAK"

Ayasofya Camii'nin açılışı nedeniyle belirlenen ulaşım güzergahları ve sağlık noktalarını gösteren detaylı bilgilerin valiliğin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından yayınlanacağını bildiren Yerlikaya, şunları söyledi: "Buraya gelecek bütün misafirlerimizin en büyük arzularının Ayasofya Camii'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak. Bunun için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bütün kurumlarımızla birlikte görevimizin başında ve sahada olacağız inşallah."

Bu haberler de ilginizi çekebilir