• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Ayasofya'daki cuma namazı için hazırlıklar tamamlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Danıştay 10’ncu Dairesi’nin, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi ile ilgili 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından yarın Ayasofya Camii’nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılınacak.

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen, 1930 yılında da tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan ve 24 Kasım 1934’te Bakanlar Kurulu’nun kararıyla müzeye çevrilen ve bir yıl sonra da ziyarete açılan Ayasofya Camii, 86 yıldır ibadete kapalıydı.

Bakanlar Kurulu tarafından müzeye çevrilen Ayasofya Camii’nin yıllar sonra tekrar cami olmasının ve 86 yıllık yanlışın düzeltilmesinin büyük bir sevinci yaşanıyor.

Yarın kılınacak olan ilk cuma namazıyla ibadete açılacak Ayasofya Camii’nde yaklaşık 3 haftadır süren hazırlıklar tamamlandı. Caminin tekrar ibadete açılmasına saatler kalırken Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından yapılan hazırlıklar kapsamında cami içi ve dışında hazırlıklar yapıldı.

Caminin çevre düzenlemesi ve halı olmayan yerlerde namaz kılacak cemaat için düzenlemeler yapılırken ibadete açılış töreni için hazırlıklarda sona yaklaşıldı. Caminin içerisinde namaz kılamayacak vatandaşlar için hutbeyi dinlemeleri için cami çevresine ses sistemleri yerleştirildi.

Ayasofya Camii’nde kılınacak ilk cuma namazına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasi partilerin genel başkanları, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve diyanet camiasının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ve üyeleri, alimler ve Türkiye’nin birçok ilinde gelen vatandaşların katılması bekleniyor.

Hazırlıklar kapsamında Ayasofya Meydanı’nda Hürrem Sultan Hamamı’nın bulunduğu kısma, töreni takip edecek yerli ve yabancı gazeteciler için platform kuruldu. Çok sayıda polis ve güvenlik görevlisi de bariyerlerle kapatılan meydanda güvenlik önlemi aldı.

Cuma namazı öncesinde Ayasofya Camii’ne yerli ve yabancı birçok kişi yoğun ilgi gösterdi. Güvenlik güçlerinin barikatlarla kapattığı, içeri girişlerin yasak olduğu Ayasofya Camii’ye Türkiye’nin birçok ilinden gelen vatandaşlar sabırsızlıkla yarını bekliyor.

Cuma namazı öncesi Ayasofya Camii’nde sabah saat 10.00’da sala ve tekbirlerle başlayacak program kapsamında Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapılacak. Türkiye’nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardından Kehf, Meryem, Yasin ve Fetih suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas surelerini tilavet edecek.

Kur’an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapacak.

Öte yandan, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ayasofya Camii’nde kılınacak ilk cuma namazı öncesinde alınan tedbirleri açıkladı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, “Misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya Camisi'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camii’miz sabaha kadar açık olacak.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, yarınki cuma namazı için bir tedbirin alınacağı belirtildi.

İBB yönetimi tarafından alınan kararlar şöyle:

-İETT, Kazlıçeşme-Yenikapı-Sultanahmet güzergahında 25 otobüs ile ring sefer yapacak. Ulaşım ücretsiz sağlanacak.

-Eminönü-Sultanahmet-Beyazıt çatalında tramvay seferleri yapılmayacak.

-Haliç Köprüsü üzerinde devam eden derz çalışması durdurulacak.

-Eminönü İtfaiye istasyonu personel sayısı artırılacak; Yenikapı-Kazlıçeşme Meydanlarında 1’er adet, Sultanahmet Meydanında 2 adet görevli araç konumlandırılacak.

-Kazlıçeşme-Yenikapı-Sultanahmet Meydanı-Beyazıt Meydanı-Eminönü hattında, 25 araç 100 personelle, vatandaşların güvenli şekilde yönlendirilmesi sağlanacak.

-Gülhane içerisinde bulunan Kandil Restoran ve BELTUR Mobo Büfe 24 Temmuz Cuma günü 07.00-17.00 saatleri arasında kapatılacak.

-Yenikapı, Kazlıçeşme ve Gülhane’deki İSPARK otoparkları ücretsiz hizmet verecek; hizmetin aksamaması için alandaki personel sayısı artırılacak.

-Kazlıçeşme Meydanında bulunan Fatih Cami, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii ile Yenikapı Etkinlik Alanında bulunan 2 mescidin ses sistemi kontrol edilip, bakımı yapılacak, mobil şadırvan kurulumu gerçekleştirilecek.

-Yenikapı’ya 4 adet; Kazlıçeşme, Beyazıt Meydanı, Eminönü Meydanı, Cankurtaran Sultanahmet girişi gibi merkezi noktalarda birer adet mobil büfe ile toplam 6 Adet 3x3 ebatlarında çadır kurulacak. Alanda toplam 25 biner su, maske, dezenfektan ve tek kullanımlık seccade dağıtılacak.

-Yenikapı, Gülhane, Sultahmet, Firuzağa, Kazlıçeşme, Eminönü Meydandaki tuvaletler 24 saat açık tutulacak; tuvaletler ücretsiz hizmet verecek. Bu alanlardaki personel sayısı artırılacak.

-Alınan önlemler kapsamında, Yerebatan Sarnıcı 3 gün boyunca kapalı olacak; Yenikapı, Sultanahmet, Kazlıçeşme Meydanlarındaki etkinlikler iptal edilecek.

-İETT, Kazlıçeşme-Yenikapı-Sultanahmet güzergahında 25 otobüs ile ücretsiz ring sefer yapacak. Ulaşım ücretsiz sağlanacak.

-Yenikapı-Kazlıçeşme-Gülhane’de İSPARK otoparkları ücretsiz hizmet verecek.

-Alanda, 25 biner adet su, maske, dezenfektan, tek kullanımlık seccade dağıtılacak.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir