• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Hüda Par`dan Türk-Kürt Eşitliği Üzerine Yazılı Basın Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Anadilde savunma tasarısı görüşülürken CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler`in Kürtlerle ilgili yaptığı Kürt milliyetçiliğini bana `ilericilik` ve `bağımsızcılık` diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz` sözlerine Hür Dava Partisi (Hüda Par) Genel Merkezi tepki gösterdi.

Bu yaklaşımın, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana devam edip gelen ulus devlet anlayışının tezahürü olduğu ifade edilen açıklamada, "CHP`li Milletvekili Birgül Ayman Güler, `Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz` sözüyle başta CHP`nin ve devletin yüz yıllık zulmünü ve inkârcı, asimilasyoncu zihniyetini faş etmiştir…

Bu zihniyet CHP`nin eseri
HÜDA PAR olarak; kendini üstün ırk gören her türlü faşizan anlayışı kınıyor ve lanetliyoruz. Kürt milliyetçiliğini de, Türk milliyetçiliğini de ve her türlü ırkçılığı da doğru bulmuyor ve çirkin görüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Hiç bir kavmin başka bir kavme üstünlüğünün olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "İstiklal mücadelesinde Kürtler ve Türkler aynı cephede birlikte savaştılar, aynı siper de şehid düştüler. Bu ülkeyi Türkler, Kürtler ve diğer ırklar birlikte kurdular ama İttihat ve terakkicilerin bazı fasid oyunları ile Kürtler dışlandı ve yok sayıldı. Kürtlerin payına inkâr, imha ve asimilasyon düştü. Türk ulus devlet yapısı oluşturma adına diğer etnik yapılar da yok sayıldı. Türk ırkı kutsanıp yıllarca ırkçılığın alası uygulandı" şeklinde tepki gösterildi.

Bu zihniyetin CHP`nin eseri olduğuna işaret edilen açıklamanın devamında, "CHP, Cumhuriyeti kuran parti olarak övünmek yerine geçmişten günümüze kadar ulus devlet inşası için halka reva gördüğü zulümler, yaptığı katliamlar ve yaşattığı acılar için Kürtler başta olmak üzere bütün halktan özür dilemelidir" denildi.

Kürtlerin bu ülkenin asli kurucu unsurlarından biri olduğu ve bu ülkenin her karışında Türkler kadar Kürtlerin de hakkı olduğuna değinilen açıklamada, "Bu ülkede bir Türk`ün sahip olduğu hakların aynısına bir Kürt de sahip olmalıdır. Birisinin diğerini asimile ettiği veya birisinin diğerine entegre olduğu bir yapı; adalete ve hakkaniyete aykırıdır. Türkler, Kürtler, Araplar ve bu ülkenin mozaiğinde yer alan her etnik yapı bu ülkenin eşit ve özgür vatandaşları olmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Ulus devlet anlayışı terk edilmelidir
Hükümete çağrıda bulunan Hüda Par, "Hükümet olarak AKP; CHP ve MHP`yi bu konularda sadece eleştirerek sorumluluktan kurtulamaz. Bu ilkel zihniyetin tamamen ortadan kaldırılması için şu tedbirleri acilen almalıdır:

1- Yeni anayasada bu konu insani ve İslami değerler göz önüne alınarak eşitlik, adalet ve hakkaniyet ölçülerine göre düzenlenmelidir. Ulus devlet anlayışı terk edilmelidir.
2- Anayasada etnisiteye vurgu yapan tüm maddeler ve uygulamalar kaldırılmalıdır. Öncelikle yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duymayan alanlarda ayrımcılık oluşturan faşizan sözler, uygulamalar, marşlar vs. derhal kaldırılmalıdır.
3- İlkokul çocuklarına okutturulan ve Türk olmayanların varlıklarının Türklerin varlığına kurban olması gerektiğinin dile getirildiği "andımız" uygulamasından vazgeçilmelidir.
4- Dağlardan, taşlardan, caddelerden vs. ırkçılık kokan ve ayrımcılığa sebep olan yazılar kaldırılmalıdır" talebinde bulundu.

Açıklamanın sonunda, "HÜDA PAR olarak; ırkçılık ve milliyetçilik yapanların bir an önce bu ilkel düşüncelerden vazgeçmelerini istiyoruz. Bugün artık inkâr dönemi bitmiştir. Bu ülkeyi yaşanılabilir hale getirmek ancak birbirini kabul, karşılıklı saygı ve muhabbet ile mümkündür" denildi. (Fırat Han - İLKHA)

Açıklamanın Tam Metni

GÜNDEMDEKİ TÜRK KÜRT EŞİTLİĞİ ÜZERİNE YAZILI BASIN AÇIKLAMASI‏

Son günlerde Türk ve Kürt eşitliği temelinde yaşanan tartışmalara bakıldığında, bu yaklaşımın yeni olmayıp Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana devam edip gelen ulus devlet anlayışının bir tezahürü olduğu açıkça görülmektedir. CHP`li Milletvekili Birgül Ayman Güler ``Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz." sözüyle başta CHP`nin ve Devletin yüz yıllık zulmünü ve inkârcı, asimilasyoncu zihniyetini ifşa etmiştir.

HÜDA PAR olarak; kendini üstün ırk gören her türlü faşizan anlayışı kınıyor ve lanetliyoruz. Kürt milliyetçiliğini de, Türk milliyetçiliğini de ve her türlü ırkçılığı da doğru bulmuyor ve çirkin görüyoruz.

Hiç bir kavmin başka bir kavme üstünlüğü yoktur. İstiklal mücadelesinde Kürtler ve Türkler aynı cephede birlikte savaştılar, aynı siper de şehid düştüler. Bu ülkeyi Türkler, Kürtler ve diğer ırklar birlikte kurdular ama İttihat ve terakkicilerin bazı fasid oyunları ile Kürtler dışlandı ve yok sayıldı. Kürtlerin payına inkâr, imha ve asimilasyon düştü. Türk ulus devlet yapısı oluşturma adına diğer etnik yapılar da yok sayıldı. Türk ırkı kutsanıp yıllarca ırkçılığın alası uygulandı.

Bu zihniyet CHP`nin eseridir. CHP, Cumhuriyeti kuran parti olarak övünmek yerine geçmişten günümüze kadar ulus devlet inşası için halka reva gördüğü zulümler, yaptığı katliamlar ve yaşattığı acılar için Kürtler başta olmak üzere bütün halktan özür dilemelidir.

Kürtler bu ülkenin asli kurucu unsurlarından biridir. Bu ülkenin her karışında Türkler kadar Kürtlerin de hakkı vardır. Bu ülkede bir Türkün sahip olduğu hakların aynısına bir Kürt de sahip olmalıdır. Birisinin diğerini asimile ettiği veya birisinin diğerine entegre olduğu bir yapı; adalete ve hakkaniyete aykırıdır. Türkler, Kürtler, Araplar ve bu ülkenin mozaiğinde yer alan her etnik yapı bu ülkenin eşit ve özgür vatandaşları olmalıdır.

Hükümet olarak AKP; CHP ve MHP`yi bu konularda sadece eleştirerek sorumluluktan kurtulamaz. Bu ilkel zihniyetin tamamen ortadan kaldırılması için şu tedbirleri acilen almalıdır:

1- Yeni anayasada bu konu insani ve İslami değerler göz önüne alınarak eşitlik, adalet ve hakkaniyet ölçülerine göre düzenlenmelidir. Ulus devlet anlayışı terk edilmelidir.

2- Anayasada etnisiteye vurgu yapan tüm maddeler ve uygulamalar kaldırılmalıdır. Öncelikle yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duymayan alanlarda ayrımcılık oluşturan faşizan sözler, uygulamalar, marşlar vs. derhal kaldırılmalıdır.

3- İlkokul çocuklarına okutturulan ve Türk olmayanların varlıklarının Türklerin varlığına kurban olması gerektiğinin dile getirildiği "andımız" uygulamasından vazgeçilmelidir.

4- Dağlardan, taşlardan, caddelerden vs. ırkçılık kokan ve ayrımcılığa sebep olan yazılar kaldırılmalıdır.

HÜDA PAR olarak; ırkçılık ve milliyetçilik yapanların bir an önce bu ilkel düşüncelerden vazgeçmelerini istiyoruz. Bu gün artık inkâr dönemi bitmiştir. Bu ülkeyi yaşanılabilir hale getirmek ancak birbirini kabul, karşılıklı saygı ve muhabbet ile mümkündür.

HÜR DAVA PARTİSİ (HÜDA PAR)

GENEL MERKEZİ

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir