• DOLAR 32.335
  • EURO 35.062
  • ALTIN 2308.378
  • ...
Baro Özgürlüğü Hazmedemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Danıştay 8. Dairesi`nin avukatlara başörtüsü serbestisi kararının ardından tartışmalar sürüyor. Başörtülü olarak davalara girme haklarını kazanan avukatlar, adliyelerde mesai yaparken İstanbul Barosu `Kaygılıyız` başlığıyla bu alınan kararın yanlış olduğunu iddia etti. İstanbul Barosu`na karşın, Doğu ve Güneydoğu`daki baro başkanları kararı desteklediklerini açıkladı. Ortak bir basın açıklaması yapan baro temsilcileri, açıklamada `Başörtüsü dahil, dil, ırk ve cinsiyete dayalı bireyin insan olmaktan kaynaklanan hiçbir inanç, değer ve hakkının `kamusal alan` gerekçesi ile sınırlanamayacağını bir kez daha yineliyor, meslektaşlarımızın yargılama faaliyetlerinin her alanında başörtüsü ile çalışabilmesinin önünü açan bu kararı destekliyoruz` dendi.

İDEOLOJİK BİR ÇIKIŞ

Bölge barolarının bu açıklamasının hemen ardından İstanbul Barosu da kararı eleştiren bir açıklama yayınladı. `Kaygılıyız` başlıklı açıklamada, `Danıştay Kararında, dava konusu işlem olan avukatlık kimliğinde başörtülü fotoğraf olup olamayacağından çıkıp, avukatlık mesleğinin icrasına dair genel bir alana yaygınlaştırılmıştır.

Bunun hangi amaçlara hizmet edeceği ve hangi sonuçlara yol açabileceği ise kamuoyunun malumudur` dendi.

Haklarımız için kaygılansın

`Baronun bu güne dek yüzlerce meslektaşının haklarını kullanamasından ve meslektaşları arasında ayrım yapılmasından kaygılı olması beklenirdi` diyen Uluslararası Hukukçular Birliği`nden Avukat Fatma Benli konuyla ilgili `Dün kadınlar avukat olmaz denmesi ile bu gün başörtülü avukat olmaz denmesi arasında hiç bir farklılık yok. Birileri diğeri hakkında karar veriyor, çünkü kendini daha üstün görüyor. AİHM yargıçları önünde avukatlık yapabiliyorsa, neden kendi ülkemizde yapamayalım` dedi.

 

( Yeni Şafak)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir