• DOLAR 32.595
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2497.806
  • ...

BİNGÖL - Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği`nin olağan mali genel kurul toplantısı Kültür Merkezi`nde gerçekleşti. Toplantıya, kurum amirleri ve yetiştiriciler katıldı.

 
Toplantıda bir konuşma yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız, Bingöl`ün hayvancılıkla ilgili verilerini açıkladı.


Koyun ve keçilerin meradan en iyi şekilde yararlanabilen, merayı en iyi şekilde değerlendirebilen, yılın hemen her döneminde merayı kullanabilen hayvanlar olduğunu belirten Ildız, \"İlimiz 4 milyon 320 bin dekar çayır ve mera arazisine sahiptir. Bu durum düşünüldüğünde hayvancılığın ilimiz ekonomisi için ne kadar önemli bir yere sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Bölgede hayvan besleme ile ilgili sorunların çözümüne yönelik olarak çayır ve meraların ıslahı ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesine yönelik destek programları geliştirerek, yem bitkileri ve silaj üretiminin teşvik edilecek. Bu kapsamda ilimizde 6 köyümüzün mera ıslah amenajman projesi hazırlanarak Bakanlığımıza sunulmuş, 6 köyümüzde mera yönetim birlikleri kurulmuş ve diğer köylerimizde ise mera yönetim birliklerinin kurulması için çalışmalar başlatılmıştır\" dedi.


\"Ülkesel Hayvan Islahı Projesi başarıyla yürütülmektedir\"
2009 yılında Bingöl`ün küçükbaş hayvan mevcudu 326 bin baş iken, 2012 yılında 437 bin baş olduğunu aktaran Ildız, \"Ülkemizde küçükbaş hayvan sayısı 26 milyon iken, 2011 yılında 32 milyona ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlardan elde edilen süt miktarı 926 bin ton iken, 2011 yılında bir milyon 213 bin tona ulaşmıştır. Bakanlığımızca Cumhuriyet tarihinde ilk kez koyun ve keçi yetiştiricilerine doğrudan ve dolaylı olarak maddi destek vermekte, genetik yapının iyileştirilmesi ve verimin arttırılmasına yönelik olarak Halk Elinde Ülkesel Hayvan Islahı Projesi başarıyla yürütülmektedir\" ifadelerini kullandı.


\"2 bin 648 yetiştiricimize 4 milyon 372 bin TL destek verilmiştir\"
Ildız, \"İlimizde 3 adet proje uygulanmaktadır. Bu proje ile yerli hayvan ırklarımız yetiştirici şartlarında geliştirilerek ıslahı neticesinde daha yüksek verimli sürüler oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu proje kapsamında 2012 yılında 117 yetiştiricimize 697 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Ayrıca 1 adet akkaraman alt projesi (6 bin 300 Küçükbaş ) için 220 bin 500 TL hak ediş icmali hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilmiştir. İnşallah bu projeler sayesinde ilimiz Türkiye`de damızlık koyun temin edilen bir merkez haline gelecektir. Ayrıca 2012 yılı içerisinde 2 bin 648 yetiştiricimize 4 milyon 372 bin TL küçükbaş hayvan anaç desteği ödemesi yapılmıştır\" şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)