• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2296.814
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Her gün binlerce turistin geldiği ve özellikle bölge ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden oldukça fazla ziyaretçi alan Gaziantep’te esnaf, korkuya neden olan Coronavirus (Covid-19) salgını ile ilgili olarak gerekli önlemlerin alınmasını istiyor.

Covid-19 salgını tedbirlerden dolayı zor günler yaşayan tarihi çarşılardaki esnaf, kente yerli ve yabancı turistlerin gelmemesinden dolayı normalleşme sürecinde de umduğunu bulamamaktan yakınıyor.

 

Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle yaklaşık 4 aydır zor günler yaşayan tarihi Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı ve Kalealtı Çarşısı esnafı, normalleşme süreci ile birlikte işlerinin bir nebze de olsa açılmasını beklerken turistlerin ve gurbetçilerin gelmemesinden dolayı eski günlerini arar oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın 2019 yılını "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan etmesinin ardından 2019 yılında Türkiye Kültür Portalı’nda yıl boyunca en çok ziyaret edilen şehirler arasında 2’nci sırada yer alan ve yaklaşık 3,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kentte, bu sene Covid-19 salgınından dolayı beklenen yerli ve yabancı turistler gelmedi.

Hafta içi başta olmak üzere özellikle de hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan tarihi Antep Kalesi’nin çevresi ile kentin tarihi ve turistik mekanlarının geçtiğimiz yıllara oranla boş ve sessiz kalması dikkat çekti.

Kentte, turistlerin en çok alışveriş yaptığı yerlerden biri olan tarihi Zincirli Bedesten ve çevresindeki çarşılarda esnaf, temmuz ayının sonuna yaklaşılmasına rağmen iş yapamıyor.

Coronavirus salgını nedeniyle vaka sayılarındaki artışın bir türlü önlenemediği Gaziantep’te, en büyük darbeyi turizm sektörünün yediğine dikkat çeken esnaf, salgın öncesi dönemde özellikle yerli ve yabancı turistlerin, tur otobüslerinin uğrak noktası olan kentin, pandemi süreci sonrası derin sessizliğe büründüğünü belirtiyor.

Turist sayısında yaklaşık yüzde 90 oranında bir azalmanın yaşandığı kentte esnaf durumun çözüme kavuşturulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, Covid-19 salgının en çok etkilediği kentlerden birinin Gaziantep olduğunu belirtti.

“Yerli ve yabancı turist gelirse işlerimiz açılır”

Pandemi sürecinin devam ettiğini anımsatan Açık, “Kısıtlamalar kısmi olarak kalktı ama tehlike devam ediyor. Bundan dolayı vatandaş olarak kurallara uymamız lazım. Kurallara uymadığımızda sıkıntısını biz çekiyoruz. Gaziantep'e turlar geldiği zaman bizim işlerimiz hareketlenir. Ne kadar yerli ve yabancı tur gelirse o kadar işlerimiz hareketlenir. Ama şu anda halen bu süreçte turistler gelmiyor. İnşallah gelecekler ama bu duruma biraz sabret etmemiz lazım. 20-25 gün kurallara uyuduğumuzda daha iyi olacaktır. Bizden maske, sosyal mesafe ve temizlik konusunda dikkatli olmamız isteniyor. Halk olarak bu kuralları ciddiye alalım. Gaziantep vaka yönünden sınırlarda diyoruz. Bunları artık aşmamız lazım. Gaziantep organize de birinci olsun, vaka sayısında değil. Allah esirgesin bir yerde vaka görüldüğünde orayı komple kapatıyorlar. Bundan dolayı çok dikkatli olmamız ve kurallara uymamız lazım. Kurallara uyuduktan sonra tedbir bizden takdir Allah'tandır.” dedi.

“Bu seneki turist sayısı ile geçen seneki turist sayısı kıyaslanamaz”

Gaziantep’in İran ve Irak ile olan ticaretine dikkat çeken Açık, “Kurallara uyarsak buradaki ticaretimiz de başlar. Bu seneyi çok da kötü bulmuyorum. Bu salgın Allah'tan geliyor kuldan gelmiyor. Bizde esnaf olarak dükkânımızı açıyoruz, küçük de olsa işlerimizi yürütüyoruz. Ama bu seneki turist sayısı ile geçen seneki turist sayısı kıyaslanamaz. Geçen sene bu hastalık başımızda yoktu. İnsanlar televizyonlarda ve sosyal medyada vaka sayılarının arttığını duyduğunda tedirgin oluyorlar. Türkiye ve Gaziantep hepimizi ilgilendiriyor. Bu yönden birbirimize endeksliyiz. Biz bu hastalığı aşalım, inşallah işlerimiz bir noktada düzelir.” ifadelerini kullandı.

“Yerli ve yabancı turist gelmiyor”

Tarihi Gaziantep Kalesi esnaflarından Mikail Tekin ise, “Geçen sene turist geliyordu. Buralarda gezen oluyordu. Özel ve turizm sektörü hareketliydi, buralar yoğundu. Bu yıl hiçbir şey yok. Esnaf işyerini açıyor, siftah yaparsak ‘Allah bereket versin’ diyor, oturuyoruz. Bu yıl ne olacak çok merak ediyoruz. Şehir dışı ve içinden kimse gelmiyor. Piyasa çok sakin, bu yaz sezonunu her halde böyle kapatacağız gibi görünüyor. Pek umutlu değiliz. Geçen yıl piyasa çok iyiydi, bu yıl daha iyi olması gerekiyordu. Fakat virüsten dolayı esnaf şu an çok zor durumda.” şeklinde konuştu.

“Gaziantep'te vaka sayısının fazla olması insanları korkutuyor”

Coronavirus salgının esnafı olumsuz etkilediğini belirten tarihi Zincirli Bedesten esnafından Cengiz Korkutan da “Özellikle Gaziantep'te vaka sayısının fazla olması insanları korkutuyor. Bu yüzden insanlar çarşıya gelmiyor. Antep'in esnafı da çok zor durumda ve bu seneyi zor çıkarır gibi görünüyor. Ocak ayına kadar esnafın yarısı kapanır. Çünkü başka alternatifimiz yok. Devletin bu duruma bir el atması ve Coronavirus’e karşı da tedbir almalarını istiyoruz.” diye konuştu.

“Coronavirus nedeniyle yerli ve yabancı turistler gelmiyor”

Coronavirus salgını nedeniyle dünyanın çok zor günlerden geçtiğini ve salgın sürecinin en çok esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Salih Çetinkaya da şunları söyledi.

“Gaziantep'te vaka sayılarının yüksek olması bizi olumsuz etkiledi. Sezonumuz genelde mayıs ayında başlar ve aralık ayına kadar sürer. Zincirli Bedesten, tarihi ve turistik yer olmasına rağmen şu an turist sayımız geçen seneye göre çok düşük. Coronavirus nedeniyle yerli ve yabancı turistler gelmiyor.”

“İlerleyen günlerden de umudumuz yok”

Esnaf olarak 4 aydır çok zor günler yaşadıklarını ifade eden Murat Öz ise “2012 yılından sonra zaten işlerimiz durdu. Coronavirus’ten sonra işlerimiz yüzde 90 daha da azaldı. Tur kalmadı ve umudumuz gurbetçilerdi, bu gidişle bu sene onlar da gelmez. Genelde bayrama iki hafta kala buralar tıklım tıklım olurdu, şu an hiç kimse yok. 4 aydır kimse dükkân kirası ödeyemiyor. Zincirli Bedesten’de 64 dükkân var. Ortak giderler, dükkân kiraları hepsi duruyor. İlerleyen günlerden de umudumuz yok.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız