• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
BM, Yemen özel temsilcisi: ‘KATLİAM SORUŞTURULSUN”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap Koalisyonu ve Husiler arasında süren çatışma yıllardır devam etmekte ve bu durumdan hoşnut olan emperyalist güçler de bu çatışmanın sonuçlanmaması için ellerinden geleni yapmakta.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, BM Yemen Özel Temsilciliğinin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sivillere yönelik saldırıların kabul edilemeyeceğini belirttikten sonra, saldırının detaylı ve şeffaf bir biçimde soruşturulması çağrısında bulundu.

Griffiths konuşmasında "Cevf vilayetinde önceki gün meydana gelen ve aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği hava saldırılarını kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

“BU NE İLK NE DE SON SİVİL KATLİAMI”

Yemen’deki uzun yıllardır devam eden savaşta sivil ve mazlum halkın ölümleri bu son saldırı ne ilk ne de son olacakmış gibi görünüyor. Ancak bu katliamlara dur demedikçe ve gereken tepki ortaya konulmadıkça bilinmelidir ki bu katliamlar uzun yıllar daha devam edecek ve bu katliamların mesuliyeti elinden geleni yapmayan herkesin boynunda kalacaktır.

 SON SALDIRIDA 24 SİVİL KATLEDİLDİ

Koalisyon savaş uçaklarının Cevf iline bağlı Al-Masafa bölgesinde çarşamba akşamı düğün merasimine hava saldırısı gerçekleştirdiği ve saldırı sonucu aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu 24 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi ulaşmıştı. Yerel kaynaklara göre, sivillere ait 16 cesedin Marib Hastanesi'ne götürüldüğü, diğer 8 cesedin ve durumu ağır olan bazı yaralıların ise Al Hazem Hastanesi'ne sevk edildiği aktarılmıştı.

CEVF VİLAYETİNDEKİ SAVAŞ HAFTALARDIR DEVAM EDİYOR

Cevf vilayetinde Yemen hükümetine bağlı ordu güçleri ile Husiler arasında haftalardır çatışmalar yaşanıyor. Husiler mart başında Cevf iline bağlı Hazm ilçesinin kontrolünü ele geçirmişti. Hükümet güçleri de haziranda yaptıkları açıklamada, stratejik bir ilerleme kaydettiklerini, Hazm ilçesini kuşattıklarını bildirmişti.

Öte yandan uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana Yemen'de başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı operasyonlar düzenleyerek Yemen hükümetine destek veriyor.

İRAN'DAN SUUDİ KOALİSYONUNUN YEMEN'E SALDIRILARINA TEPKİ

​İran Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de son olarak 24 kişinin ölümüne neden olan Suudi koalisyonunun saldırılarına karşılık uluslararası toplumu sessiz kalmakla suçladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, bu saldırıda hayatını kaybedenlerin ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Maalesef, Yemen'deki koalisyon güçlerinin savaş suçları uluslararası toplumun sessizliği ve ilgisizliği sayesinde devam ediyor." dedi.

Uluslararası toplum ve insan hakları kuruluşlarını Suudi'nin saldırılarına karşı çıkmaya çağıran Musevi, "İşgalci koalisyon güçlerine bomba ve kitle imha silahları sağlayarak Yemenli kadınlar ve çocukların katledilmesine yol açan devletler bu cinayetlerde suç ortağıdır. Dolayısıyla uluslararası toplum ve Yemen halkına hesap vermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 BM, KUALİSYON GÜÇLERİNİ KARA LİSTEDEN ÇIKARMA KARARI ALMIŞTI

Birleşmiş Milletler’in (BM), Yemen'deki savaşta çocuk ölümlerinden sorumlu tutulan Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerini 'kara listeden' çıkarma kararına da tepki gösteren Musevi, BM’ye kararını ‘gözden geçirme’ çağrısı yaptı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir