• DOLAR 32.494
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2481.468
  • ...
60 aile şirketi temsilcisi sertifikalarını aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) ile Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü işbirliğinde aile şirketlerine yönelik `Sertifikalı Kurumsallaşma Uzmanlık Eğitimi` kapsamında sertifika hak eden şirket temsilcileri, MTSO binasında yapılan bir toplantı ile sertifikaları verildi.

 

MTSO`da yapılan sertifika törenine, MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper, MTSO üyeleri ile eğitime katılan aile şirketi temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan EKAV Başkanı İbrahim Kiper yaptı.

 

Türkiye`de şirketlerin büyük bir çoğu aile şirketi
Türkiye`de son bir yılda kapanan 40 bin şirket üzerinde yapılan analizlere göre, bu şirketlerin yüzde 65`inin 5 yaşında, yüzde 24`ünün 5-10 yaşında, yüzde 11`in ise 10 yaşının üstünde olduğunun hatırlatan MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper, \"Firma kapanmalarına karşı ekonomik sıkıntılar, küresel kriz, sektörsel değişim, sermaye yetersizliği olmak üzere birçok neden var. Ancak asıl neden kardeşler kavgasıdır. Ülkenin varlıklarına yazık oluyor. Bu tür olaylar şirketlerin yaşam sürecini azaltıyor veya büyümelerini engelliyor\" diye belirtti. Türkiye`de şirketlerin çok büyük bir çoğunluğunun aile şirketleri olduğunu vurgulayan Kiper, \"Ortakların büyük çoğunluğu eş, dost, akrabadır. Kurumsallaşma olmadığı için kısa süre sonra iki elti, iki kardeş anlaşamıyor. İki kardeş veya iki ortak kavgasının olduğu yerde bereket kaçıyor. Türkiye bir küçük işletme ve KOBİ deryası ama şirket kurmakta gösterdiğimiz başarıyı büyümekte kesinlikle gösteremiyoruz\" dedi.

 

Ortaklığı beceremiyoruz
Şirketlerin büyümesinin bir yolunun birleşmek ve ortaklık kurmaktan geçtiğinin altını çizen Kiper konuşmasında, ortaklığın becerilemediğini ve başarılı ortaklığın ilk adımının ise kurumsallaşmakla başladığını vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından15 gün 90 saatlik eğitime katılan aile şirketi temsilcilerine sertifikaları verildi. (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir