• DOLAR 32.324
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2295.944
  • ...
SON DAKİKA
HÜDA PAR: Doğu illerinde Covid-19 vakaları artıyor, önü alınmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, Coronavirus (Covid-19) salgınıyla ilgili Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan gelişmeler ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

Partinin Ankara'daki genel merkez binasında düzenlediği basın açıklamasında konuşan Demir, Doğu ve Güneydoğu illerinde salgınla alakalı önemli bazı sorunların yaşandığını belirtti.

Söz konusu bölge illerinde Covid-19 durumunun medyaya hakkıyla yansıtılmadığı düşüncesinde olduklarını söyleyen Demir, "Hastalık her geçen gün daha da yayılmaktadır. Önü alınması ve baş edilmesi her geçen gün daha zorlaşmaktadır. Şu an elimize gelen son verilere göre özellikle Diyarbakır, Batman, Şırnak, Gaziantep gibi bazı illerde artık yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolu olduğu, ağır hastaların dahi kabul edilmediği ve yoğun bakım tedavisi alması gereken hastaların evlerine geri gönderildikleri ifade edilmektedir." dedi.

"Yoğun bakıma alınması gereken hastaların sıraya konulması bir fecaattir"

Demir, kendilerine gelen bilgiler doğrultusunda yaşanılan sorunlardan bazılarının şunlar olduğunu aktardı:

Yoğun bakım tedavisi görmesi gerektiği halde hastaneler kabul etmeyip eve gönderiyorlar. Evlerde de 112 servisi arandığı zaman ‘sıranızı yazdırın’ diye talimat veriliyor. Bu tablo Türkiye için hakikaten çok üzücü bir durum. Yoğun bakıma alınması gereken hastaların sıraya konulması bir fecaattir. O hastaya dönüş yapılana,  sıra kendisine gelene kadar ya hastayı kaybederiz ya da farklı ağır hastalıklar ortaya çıktıktan sonra ancak alınabilmektedir. Diyarbakır ve Batman’da bazı ailelerin neredeyse tamamı Covid-19 hastası ancak yoğun bakımda yer olmadığı için hastanelere alınmıyor. Aldığımız bilgilere göre hastalar kendi tedavilerini kendileri yapmak zorunda kalmaktadır. Kendi imkanlarıyla veya tanıdık sağlıkçılar bulup, serum taktırarak tedavi ettiriyorlar. Bu şartlarla ayakta durmaya çalışıyorlar.

"Bölgede yoğun bakım desteğinin sağlanması gerekir"

Doğu ve Güneydoğu illerinde şu an itibarıyla mevcut vakaların Türkiye’deki vaka sayısının yüzde 60’ını geçtiğini belirten Demir, böyle bir durum söz konusu olduğu halde sağlık sektörünün desteklenmemesi, gerekli altyapıların oluşturulmaması ve hastalara gerekli tedavinin yapılacak ortamın oluşturulmamasının ciddi bir sıkıntı olduğunu ifade etti.

Bu durumun virüs kaynaklı kayıpların daha fazla olmasına sebep olabileceğini söyleyen Demir, şu önerilerde bulundu:

"İvedi bir şeklide yoğun bakım desteğinin sağlanması gerekir. Seyyar yoğun bakım üniteleri açılabilir. Bu seyyar üniteler Diyarbakır, Batman, Şırnak, Şanlıurfa ve Cizre gibi yerlere gönderilebilir.

Özel hastaneler tekrar Covid-19 ile mücadele kapsamına alınarak hastanelerin yoğun bakımlarından istifade edilebilir. Kısa bir süre önce özel hastaneler bu kapsamdan çıkarıldı ve normal rutin işleyişine döndürüldü. Halbuki özel hastanelere şu anda çok ciddi ihtiyaç var. Batman, Diyarbakır ve benzeri büyük illerde yoğun bakım üniteleri yetersiz olduğu için şu anda ihtiyacın yarısı dahi karşılanamıyor ve hastalar ölüme mahkum ediliyor.

Ayrıca çok acil hastalar varsa ki elbette vardır. Bölge hastaneleri bu ihtiyaçları karşılamayacak durumdaysa ki bu da bir hakikattir. Bu hastaların ivedi bir şekilde ambulans uçaklarla Ankara ve özellikle İstanbul’daki pandemi hastanesine taşınması ve tedavilerin buralarda yapılması zorunludur. Bu konuda özellikle Sağlık Bakanını ve bölgedeki sağlık yetkililerini ivedi bir şekilde göreve davet ediyoruz. Sorumluluk alsınlar ve soruna ciddi bir merkezi müdahalede bulunsunlar. Bu gidişle bölgede bu hastalık kırımlara sebep olacaktır. Yetkilileri ve özellikle hükümeti göreve çağırıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir