• DOLAR 32.332
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2284.813
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe, Derik ve Artuklu ilçelerine bağlı yüze yakın köye yaklaşık 2 aydır elektrik verilmiyor.

DEDAŞ, kesintilere neden olarak çiftçilerin elektrik borcunu gösterirken çiftçiler ise faturaların şişirildiğini söylüyor.

Buğday hasadından sonra tarlasına mısır eken birçok köylü, elektrikler kesildiği için sulama yapamıyor.

 

Elektrik fazı üçten bire düşürülünce, kuyulardan içme suyunu pompalayan dinamolar da çalışamaz hale geldi. Bu yüzden birçok köyde içme suyu sıkıntısı yaşanıyor.

Elektriksiz kalan çiftçiler, bugün traktörleriyle Kızıltepe-Ceylanpınar karayolu üzerinde Alakuş (Kermırara) Trafo Merkezi önünde toplanarak eylem yaptı.

“Milli iradenin hasbi iradeye dönüştüğü bir gün yaşıyoruz”

Karayolunu araç trafiğine kapatan çiftçiler, kendini zincire de vurdu. Açıklama yapan Akdoğan Mahalle Muhtarı Mahmut Sarıdağ, “14 Mayıs Çiftçiler Günü’nde bölge elektriği mesken, içme, tarımsal gözetimi yapılmadan 2 faza düşürüldü. Bugün ise 15 Temmuz 2020. Demokrasi ve milli birlik günü. Yani halk iradesinin devletine, vatanına, bayrağına sahip çıktığı gün. Adana’da bir çiftçinin İncirlik’ten uçak kalmasın diye tarlasını yaktığı gün. Ve bugün maalesef DEDAŞ, o çiftçinin hesabını görürcesine çiftçiyi hesaba çekiyor. Sahi, kim bu DEDAŞ? Toplumsal duyarlılığın tavan yaptığı günlerde kanuni olmayan uygulamalarla utanmadan, hayasızca tüm toplumsal değerlere saldırıyor.  Bugün aldıkları kararla 4 saatte bir elektrik vererek adeta insan, hayvan, çocuk, kadın ve bütün haklarla alay ediyorlar. Milli iradenin hasbi iradeye dönüştüğü bir gün yaşıyoruz.” diye konuştu.  

“15 Temmuz’da biz size sahip çıktık, bugün sıra sizde, sizde bu halka sahip çıkın”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Sarıdağ, “Biz halkız, biz onurluyuz, biz çiftçiyiz. Tekrar söylüyorum, vicdani çerçevede çiftçinin ödeyebileceği her borcu ödemeye hazırız. Ama bizim yüzümüzden çocuklar, kadınlar, hayvanlar, hastalar, sakatlar cezalandırılamaz. Sayın Cumhurbaşkanım; 15 Temmuz’da biz size sahip çıktık, bugün sıra sizde, sizde bu halka sahip çıkınız.” dedi.

“Ya bu meseleyi çözecekler ya da bu yolda zincirli kalacağız”

Çiftçi Vedat Kılıçaslan ise sorun çözülene kadar kendilerini zincire vuracaklarını ifade ederek, şunları söyledi:
 

“Bugün bu santral, yaklaşık 40 köyün elektriğidir. Kesmeye gelecekler. Biz çiftçiler olarak, bu duruma gelmesini istemiyorduk. Çiftçiler artık bu duruma kabul etmeyecek. Bugün bu yolda kendimizi zincire vuracağız. Ya bu meseleyi çözecekler ya da bu yolda zincirli kalacağız.”

Açıklama sonrası olay yerine gelen jandarma ekipleri, çiftçilerden yolun açmalarını istedi. Uzun süre yapılan görüşmelerin ardından hastalar ve yaşlı yolcular için yol araç trafiğine açıldı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız