• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
LİBYA'DA Sİ(N)Sİ PLAN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi - Libya'nın doğusunda bulunan ve isyancı Halife Hafter'in müttefiki Akile Salih'in başkanlık ettiği Temsilciler Meclisi, Mısır’daki darbeci yönetimin lideri Abdülfettah es-Sisi’ye, ülkesini işgal etme çağrısında bulundu.

Salih, yaptığı yazılı açıklamada, Sisi'nin geçen haftalarda Libya'ya müdahale imasındaki ifadelerinin memnuniyetle karşılandığını duyurdu. Açıklamada, “İki ülkeyi hedef alan ulusal güvenlik tehditleri halinde Mısır Silahlı Kuvvetleri Libya’ya müdahale etmeli." ifadesine yer verildi.

SİSİ’DEN İŞGAL TEHDİDİ

Darbeci Sisi, geçen ay Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, Hafter’in kontrolünde olan ve Libya ordusunun yakın zamanda operasyon yapmayı planladığı Sirte ve Cufra kentlerinin kendileri için “kırmızıçizgi” olduğunu savunmuş ve "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

Sisi, Libya hükümetini de hiçe sayarak Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin de Libya’nın tek meşru otoritesi olduğunu iddia etmiş ve bu meclisten gelecek bir işgal çağrısına olumlu yanıt vereceklerini söylemişti.

Sisi’nin işgal açıklamalarına Suudi ve BAE’den destek gelmişti. Uzmanlar, Libya’da Hafter’i destekleyen söz konusu ülkelerin, askeri güçlerini Yemen’de kullandıkları için Sisi’yi Libya’da kullanmayı düşündüklerini belirtiyor.

SALİH’İN TEMSİLCİLER MECLİSİ

Libya'da 2015’te imzalanan ve BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla onaylanan Suheyrat Anlaşması sonucu yürütme mercii olarak Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti görevlendirilmişti. Akile Salih'in başkanlık ettiği Tobruk Temsilciler Meclisi de yasama organı olarak görevlendirilmişti.

Hafter'in Nisan 2019'da başkente yönelik saldırısına Akile Salih'in destek vermesinin ardından çok sayıda milletvekili Temsilciler Meclisindeki oturumları protesto ederek başkent Trablus'ta toplanma kararı almıştı. Temsilciler Meclisinin toplantı yeter sayısı olmadan meclis adına Hafter'in lehine benzer açıklamaları yapması ve oylanmış yasa tasarısı gibi gösterme çabası, çok sayıda milletvekilinin tepkisiyle karşılanmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir