• DOLAR 32.496
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2434.391
  • ...
Van SDİ: “Ayasofya Camisi’nin yeniden ibadette açılması memnuniyet vericidir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van’da faaliyet yürüten 54 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturdukları Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (Van SDİ), 86 yıl sonra Ayasofya Camisi’nin yeniden ibadette açılmasında duydukları memnuniyeti düzenledikleri basın açıklamasıyla dile getirdiler.

Hazreti Ömer Camii avlusunda düzenlen basın açıklamasını okuyan Van SDİ Dönem Sözcüsü Cevdet Arvas, Ayasofya’nın Camisi’nin 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla ibadette kapatıldığını hatırlattı.

Arvas; “Bu karar, milletin 86 yıldır kanayan yarasının kapanmasına, bir caminin cemaatine yeniden kavuşmasına, fethin hukukunun korunmasına, fethedenlerin emanetine sahip çıkılmasına dair hukuki bir zemindir. Van SDİ olarak bu hukuki kararı; bağımsızlığın belgesi, millet iradesinin yansıması ve adaletin tescili olarak görüyoruz. Bu kararla, bir çağı kapatan fethin ve o fethe komutanlık yapan Fatih’in emanetinin gereği yerine getirilmiş, Ayasofya’nın müze yapılmasıyla başlayan esaret dönemi sona ermiştir. Milletin nezdinde “müze” vasfını hiç kazanmayan, cami vasfını da hiç kaybetmeyen Ayasofya, kendi hakikatine dönmüştür.” dedi.

“Millet camisine, cami milletine kavuşmuştur”

Ayasofya’nın gerçek kimliğine büründüğünü dile getiren Arvas, “Millet camisine, camii ise, milletine kavuşmuş ve mahzunluk sona ermiştir. 86 yıllık yanlış hesap millet iradesine çarpıp geri dönmüştür. Ayrıca İstanbul’un fethini “işgal” görüp, “Zulüm 1453’te başladı” diyenlerin hevesleri de kursaklarında kalmıştır.” ifadelerini kullandı.

Van SDİ olarak; Ayasofya Camisi konusunda milletle birlikte ortaya koyulan direniş ve iradenin hakkaniyetle neticelenmesinin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Arvas, sözlerini şöyle tamamladı:

“86 yıldır Ayasofya Camii için mücadele eden herkese ve her kesime özellikle de Ayasofya Camii’ni asli hüviyetine kavuşturan Danıştay kararına ek olarak, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına yönelik kararı imzalayan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı belirtiyoruz. İstanbul Fetih Şehridir; Fatihi, Sultan Mehmet’tir ve Ayasofya Camii’dir.”

Düzenlenen basın açıklaması, Van İl Müftüsü Mehmet Keskin’in yaptığı dua ve tatlı ikramıyla sona erdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir