• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Moskova`da Hz. Muhammed (sav) Sevgisi Salonlara Sığmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rusya Müftüler Konseyi`nin Moskova Belediyesi desteği ile organize ettiği program Moskova`nın en büyük konser salonlarından Crocus City Hall`u dolduran yaklaşık 6 bin kişi tarafından coşku ile izledi.

Programda dünyaca ünlü ilahi şarkıcısı Zain Bhikha, Bosna Hersek`ten "Bedem" ilahi topluluğu, Azerbeycan`dan Elgun Guliyev, Kazakistan`dan Marat Umarov, Türkiye`den Fatih Koca, Kur`an-ı Kerim tilavet eden Rıza Günay ve Kırgızistan`dan ünlü isimler katıldı. Gösteride özel hazırlanan skeçler de sergilendi. Profesyonel tiyatrocular ilahiler arasında Hz. Muhammed`in (sas) hayatından kıssalar anlattı.

Açılış konuşmasını yapan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, "Önceden programlarımızı birkaç yüz kişi ile yapıyorduk. Bugün 6 bin kişilik bir salondayız ve elhamdülillah salonda boş yer kalmadı" dedi. Gaynuddin, "Güzel bir gelenek haline gelen bu mevlit programlarını ileride de yapmayı planlıyoruz. Geçen yıllar içinde bu programlara severek ve isteyerek katılan vefakar bir izleyici kitlesi oluştu. Bu da Efendimizin hem doğum gününden hem vefatından bunca yıl geçmiş olmasına rağmen ne kadar günümüzde aktüel olduğunu gösteriyor." dedi.

Müftüler Konseyi`nin diğer programlarını da paylaşan Gaynuddin, geçen ay içerisinde Hz. Muhammed`i (sas) anlatma amacı ile yetimhanelere, hapishanelere ziyaretler, seminer ve konferanslar düzenlendiğini kaydetti. Müftüler Konseyi Başkanı ayrıca "Hz. Muhammed - Alemlere Rahmet" şiir yarışmasının yapıldığını belirterek, yedinci kez düzenlenen yarışmanın sonuçlarının 13 Şubat tarihinde düzenlenecek ödül töreni ile açıklanacağını aktardı.

RUSYA`DA DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ VAR

"Geçen hafta Cuma gününde camilerimizde, evlerimizde Efendimizi anmaya çalışmıştık. Bugün ise kainatın Efendisi Hz. Muhammed`in (sas) doğum gününü Rusya`daki tabiriyle Mevlidün-Nebi`yi kutlamış oluyoruz." diyen Rusya Müftüler Konseyi Kültürel ve Sosyal İşlerden sorumlu başkan yardımcısı Mustafa Kütükçü, programın öncesinde bilet bulmada sıkıntının yaşandığını aktardı. Kütükçü, "İlk sene yapılan program 500 kişilik bir salonda yapılıyordu ve salonda belki boş yerler vardı, ama bugünkü programımızda 6 bin kişilik bir salonda. Böyle bir salonun dini muhtevalı bir programda dolu olması Rusya için çok anlamlı. Çünkü buralarda Michael Jackson, Madonna gibi dünyaca meşhur sanatçılar konser verdiği bir salonda Efendimizin ismi anıldı, Salavatlar getirildi. Bu da Rusya`daki din ve vicdan özgürlüğünün ne kadar olgunlaştığının göstergesi." diye konuştu.

RUS HALKINA İLAHİ SÖYLEMEK AYRICALIK

Rusya vatandaşlarının karşısında ilahi söylediği için kendini talihli gördüğünü kaydeden dünyaca ünlü ilahi sanatçısı Güney Afrikalı Zain Bhikha, "Bu Rusya`ya ilk gelişimdir ve bir Güney Afrikalı olarak hiçbir zaman Moskova`da Rus vatandaşları karşısında ilahi söyleyeceğimi hayal bile etmezdim. Bu Allah`ın bir nimetidir. Etkinliğin organizatörlerine çok minnettarım ve bunun gibi Peygamberimizin doğumunu yansıtan ve insanları kaynaştıran faaliyetlere yine katılmak isterim." dedi.

Gösteriyi büyük ilgi ile izlediğini dile getiren üniversite öğrencisi Asiya özellikle Müslüman kardeşleri ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Asiya, "Bu tür programlar kardeşliğimizi pekiştirme açısından çok önemli. İlahiler ile birlikte bilgilendirici bazı şeyler de izliyoruz. Bu çok faydalı. İmanımızı artırıyor diye düşünüyoruz." dedi.

Lise öğrencisi Adilya ise daha önce hiç duymadığı ilginç hikayeler dinlediğini ve bulunduğu ortamın kendisini olumlu şekilde etkilendiğini ifade etti. Adilya, "Güzel manevi atmosfer vardı. Beni çok etkiledi." diye konuştu.

Programı izlerken çok etkilendiğini ve duygulandığını belirten ev hanımı Elmira Safiulina, "Kalbim çarpıyordu, bazen gözyaşlarımı zar zor tutuyordum. Bu tür manevi programların yılda bir defa değil de daha sık olması çok güzel olurdu. Bir çok Müslümanın bir arada olması inanılmaz bir hissiyat sağlıyor." şeklinde duygularını anlattı.

"Açıkçası benim için bugünkü program çok bilgilendirici oldu" diyen Dinara Hayrutdinova, Hz. Muhammed (sas) hakkında insanların meraklı olduğunu ve bunca vatandaşın programa katılmasının da bunun işareti olduğunu belirtti.

Mevlit programını büyük ilgi ile izlediğini kaydeden Türkiye`nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık de şunları anlatı: "Moskova`da `Mevlid en-Nebi` etkinliği Rusya Müftüler Konseyi organizesiyle zaten yıllardır devam ediyor, geleneksel bir hale geldi. Ve her yıl değişik ülkelerden misafirler davet ediliyor. Türkiye Diyanet Başkanlığıyla Moskova Din Hizmetleri Müşavirliği aracılığıyla bu programlara destek veriyor, her sene 2-3 değerli hocamızı sanatçımızı Türkiye`den Moskova`ya getiriyoruz. Bu sene de yine onların talebi üzerine 3 arkadaşımız Türkiye`den geldi, bunlar Ebru sanatını burada sergilediler. Kur`an-ı Kerim ve ilahi okudular. Güzel bir akşam oldu, coşkuyla geceyi kutladık, buraya gelen herkes zannediyorum büyük bir huzurla ve Peygamber sevgisiyle bir kez daha yeşermiş olarak evlerine döndü."

Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir