• DOLAR 32.316
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2293.174
  • ...
Malatya'da ilk lavanta hasadına başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi amacı ile 2018 yılında Arguvan ilçesi İçmece Mahallesi'nde 3 dekarlık alanda Isparta'dan getirilen 6 bin adet Lavandula Angustifolia çeşidi ile ekimi gerçekleştirilen lavanta bitkisinin ilk hasadına başlandı.

Lavanta hasadına Malatya Valisi Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile bazı kurum amirleri katıldı.

Arguvan Belediyesinin böyle bir çalışmaya girmiş olması, çiftçilere örnek olması açısından önemli olduğuna belirten Vali Baruş, "Biz buradaki çiftçilerimizin lavanta yetiştiriciliğine ilgi göstermesini istiyoruz. Çünkü lavanta bitkisi ekonomik anlamda iyi değerlendirilirse kozmetik sanayinde, ilaç sanayinde kullanılan bir bitki ve verimli olarak yağı çıkarıldığı takdirde çok ciddi maddi değere sahip. Dolayısıyla bunu değerlendirdiği zaman çiftçimiz diğer ürünlere göre daha fazla gelir elde edecek. Diğer taraftan arıcılık için de lavanta çiçeği çok önemli. Çevrede Lavanta tarlası sayısı arttığı zaman burada arıcılarımız gelip lavanta çiçeğinden bal elde etme imkânına kavuşuyorlar ki lavanta balı da değeri yüksek bir ürün. Bunu ekonomik olarak değerlendirip hem arıcılık hem yağı ve diğer ürünlerinden istifade ederek bunu ekonomiye kazandırmak Arguvan ilçemize ve uygun olan diğer ilçelerimizdeki çiftçilerimize önemli gelir sağlayacak. Bugün de lavanta hasadını yapmak üzere buraya geldik. Ben Arguvan Belediyemizi ve bu projeyi destekleyen Büyükşehir Belediyemizi tebrik ediyorum. Bu çok önemli bir çalışma umarım bundan sonraki yıllarda İl Tarım Müdürlüğümüzün, İlçe Tarım Müdürlüğümüzün de desteğiyle buradaki lavanta tarlalarının sayısı artırır ve çiftçimize önemli bir gelir sağlanmış olur. İlerde çiftçimizin böyle alternatif ürün alanlarının daha da mesafe kaydetmesini yürekten diliyorum." dedi.

Hasat programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan ise "Arguvan Belediye Başkanımız bize lavanta bitkisi temin edildiği takdirde Arguvan topraklarının buna müsait olduğunu ve yetiştirilebileceğini, sanayi ürünü olarak da kozmetik ürünü olarak da önemli bir katma değere sahip olmasıyla ülkemiz ve Arguvan ekonomisine katkı sağlaması anlamında önemli bir çalışma olacağını ifade ettiler. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli tüm desteği verdik ve lavanta bitkisinin dikimini gerçekleştirildi. Bugün de Sayın Valimiz ile birlikte ilk hasadı yaptık. Hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.

Arguvan'daki programın ardından buradan ayrılan Baruş ve Gürkan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Hekimhan Yağca Geyik ve Dağ Keçisi Üretim Merkezine geçtiler.

Vali Baruş’u Hekimhan İlçe Kaymakamı Ahmet Özdemir ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Abdullah Koç karşıladı. 15. Bölge Müdürü Koç’dan Üretim ve Gözlem Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Baruş incelemelerin ardından buradan ayrıldı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir