• DOLAR 32.378
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2325.675
  • ...
​Avukat Karaman: "Danıştay'ın kararı 30 gün içinde uygulanması gerekiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

​Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın Camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik kararı iptal edilmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak ibadet yolu açıldı.

Kararın ardından Danıştay'ın önünde bir basın açıklaması yapan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği Avukatı Karaman, kararın 3 gün içerisinde uygulanması gerektiğini belirtti.

 Karaman şu ifadeleri kullandı: "2 Temmuz 2020 tarihinde Danıştay 10. Dairesi’nde 24 Kasım 1934 tarihli Ayasofya Camisi’nin müzeye çevrilmesiyle alakalı Bakanlar Kurulu Kararının iptaliyle ilgili duruşmamız geçen hafta yapılmıştı. Bugün itibarıyla da karar tarafımıza Danıştay 10. Dairesi’nde elden tebliğ edildi. Mahkeme kararıyla 24 Kasım 1934 tarihli Ayasofya Camisi’nin müzeye çevrilmesiyle alakalı Bakanlar Kurulu Kararı iptal edilmiştir. Dolayısıyla bugünden itibaren Ayasofya Camisi’nin hukuki statüsü müze olmaktan çıkmış ve cami olarak inşallah bundan sonra milletimize hizmet verecektir. Ben mahkeme kararının bütün Türkiye’mize ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

Mahkeme kararının gerekçesini açıklayan Karaman, “Davada da üzerinde durduğumuz husus Ayasofya Cami'sinin mülkiyeti Ebu Fetih Sultan Mehmet Vakfı’na (Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) aitti. Danıştay 10. Dairesi’nde Ebu Fetih Sultan Mehmet Vakfı’na ait olmasından dolayı vakfeden kişi olarak Fatih Sultan Mehmet Han’ın iradesi doğrultusunda cami olarak kullanılması gerektiği cami vasfı dışında herhangi bir şekilde Ayasofya Camisinin kullanılması mümkün olmadığı bunun mülkiyet hukuki ve mülkiyet kurallarını ihlal ettiğini gerekçesiyle ifade ediliyor. Dolaysıyla bahsettiğimiz şekliyle herhangi bir cami vasfı dışında ya da namaz kılınması dışında bir amaçla Bakanlar Kurulu kararına göre kullanılması mümkün değildir. Mahkeme, kararları 30 günlük süre içerisinde idare tarafından uygulanması gerekiyor. Bu manada 30 gün süre içerisinde kararın uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Fakat bu 30 günlük süre idare hukukunda idareye tanınmış bir hak değildir. Karar birinci gün uygulanabiliyorsa kararın birinci gün uygulanması gerekiyor. Dolayısıyla bugünden tezi yok veya yarın itibarıyla Ayasofya Camisinin cami vasfıyla hizmet etmesi gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde açıkladı.  (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir