• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
Büro Memur-Sen’den Srebrenitsa katliamına kınama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi.

İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat, Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Büro Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Ümit Unat

Unat, “Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımı bir kez daha kınıyoruz. BM tarafından Serebrenitsa'yı korumakla görevlendirilen Hollanda Ordusu'na bağlı BM askerleri başta olmak üzere, soykırıma göz yuman, aracılık eden tüm yetkililerin katliamın sorumlusu olarak yargılanmasını talep ediyoruz. BM'yi, Ratko Mladiç'in suç ortağı olarak gördüğümüzü tüm dünyaya deklare ediyoruz." dedi.

Bosna Savaş'ı yakın tarihte yaşanan bütün insanlığa ibret olduğunu, fakat aradan 25 yıl geçmesine rağmen insanlığın bu büyük mektepten ders almadığını belirten Unat, Srebrenitsa’da işlenen büyük cinayetin ve katliamın uluslararası manipülasyonlarla yok sayılmaya çalışıldığını kaydetti.

Unat, “Bu toprakların yetiştirdiği Bilge Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç’i rahmetle yad etmek boynumuzun borcudur. Çünkü o, savaş ahlakını dikkate alarak onursuz bir zafere, onurlu bir yenilgiyi tercih edeceğini ifade etmiştir. Bosna Savaşı'nın geride bıraktığı ve insanlığa umut olabilecek güzel şeyler olduğunu da belirtmek gerekir. O da, asırlarca birlikte yaşadığımız Boşnak halkı ve Türk halkını birbirine yakınlaştırarak, adeta bir milletin parçaları haline getirmiş olmasıdır. Bizim milletimizin ortak hafızasında, siyasi düşüncesi ne olursa olsun Çanakkale Savaş'ı ne ise Bosna Savaş'ı da öyle bir savaştır. Hatta Müslüman milletlerin hafızasında Bedir, Uhud, Hendek, Çanakkale Savaş'ı ne ise Bosna Savaş'ı da öyle bir savaş olarak hafızalarımızda yer almıştır. Bosna Savaş'ı, Srebrenitsa katliamının yirmi beşinci yılında Bu duygu ve düşüncelerle, katliamda yaşamını kaybeden tüm Bosna-Hersekli kardeşlerime Yüce Allah'tan rahmet; ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyor, bu acıya sebep olanları da şiddetle kınıyorum.” diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir