• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Ahmet Türk, Öcalan`ın Talebini Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DTK Başkanı Ahmet Türk, İmralı ile yaptıkları görüşmelerin detaylarıyla ilgili olarak ilk kez Diyarbakır`da yaptığı açıklamalarda detaylı bir şekilde değindi.

Ahmet Türk, Öcalan`ın talebinin Kürtlere 1922`de Birinci Meclis`te verilen sözün yerine getirilmesi olduğunu söyledi.

Türk, Öcalan`ın 9 şubat 1922`de 1`inci Meclis`te onaydan geçen kabul edilen bir Kürt reform paketinden söz ettiğini belirterek şunları söyledi: "Bugün 100 yıl önce mecliste kabul edilen reform paketi bile kabul edilse bir sorun kalmaz. Kürt sorunu çözülür ve bu halklar acı yaşamaz. O pakette Kürtler`in kendini yönetme, yönetime katılma, anadil ve Kürtler`in bir halk olarak Türkiye`de varlığını sürdürme hakkıdır. Kürtler yüzyıl önce kabul edilen bir halk. Dünyamız demokrasi, insan hakları acısından önemli mesafeler almasına rağmen bugün Türkiye ve Türkiye`deki siyasetçiler 100 yıl önceki siyasetçilerin düşünce ve projelerin gerisinde kalmıştır. Ortadoğu`daki sınırlara ve ulus-devlet anlayışına karşıyız. Öcalan diyor ki; bugün Ortadoğu`da milliyetçilik ulus devlet mantığı Ortadoğu halkaları için büyük bir tuzaktır. Kürtler ve Ortadoğu halkları o tuzağa düşmemeli. Bu çatışmalar, etnik temelde sadece kalmıyor mezhepsel bir noktaya kadar götürdüklerini biliyoruz. Bugün Sünni Şii çatışmasına dönüşmesi bunun sonucu. Bunun için Kürtler olabildiğince demokrasiyi, demokratik temelleri, halkların demokratik noktada birleşmelerini esas alan yaklaşım göstermeli. Bizim arayışımız; halkaların eşitliği ve kardeşliği üzerinedir."

"1. MECLİS ÖZERKLİK VERDİ" İDDİASI

1. Meclis`in 1922 yılında yapılan bir oturumunda Kürtlere Özerklik verdiği iddia ediliyor. Öcalan, bir avukat görüşmesinde 1. Meclis`te alınan kararla ilgili olarak şunları söylemişti:

"10 Şubat 1922 tarihinde Meclis’in gizli oturumlu 18 maddelik bir kararı var. Bu karar 64 red oyuna karşılık 373 kabul oyuyla kabul edilmiş bir yasadır. Dikkat edilirse 64’e 373! Bu, Meclis arşivlerinde mevcuttur, devlet yetkilileri bunu biliyorlar. Bu kararla Kürdistan’a başta özerklik olmak üzere birçok hak tanınmış.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir