• DOLAR 32.545
  • EURO 34.95
  • ALTIN 2429.026
  • ...
Bangladeş Sokaklarında İdam Gerginliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bangladeş`te 1971`deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Cemaat-i İslam Partisi üyesi Abdülkelam Azad hakkındaki karara tepki gösteren binlerce kişi sokaklarda...

Başkent Dakka`da gösteriler sırasında çıkan olaylarda 15`i polis olmak üzere en az 70 kişi yaralandı.

Polis, protestoculara göz yaşartıcı gaz, cop ve plastik mermi ile müdahale etti, başkentte birçok iş yeri ve iki otobüs ateşe verildi.

Azad, 40 yıl önceki savaş sırasında işlenen suçların cezalandırılması için kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından suçlu bulunan ilk kişi oldu.

Protesto gösterileri sırasında polis yaklaşık 20 eylemciyi de gözaltına alırken, şehir merkezine çıkan yollar kapatıldı. Benzer protestoların güneydoğudaki Rajşahi ve kuzeydeki Çittagong şehirlerinde de patlak verdiği ildirildi.

Hakkında açılan davanın ardından geçtiğimiz yıl Nisan ayında Pakistan`a kaçtığı belirlenen Cemaat-i İslami Parti üyesi Azad, gıyabında mahkum edilmişti

Uluslararası insan hakları kuruluşları, Bangladeş`te kurulan mahkemeyi eleştiriyor. New York merkezli İnsan Hakları İzleme örgütü, bir savunma şahidinin mahkeme kapısında aniden ortadan kaybolduğunu belirterek, eleştiride bulundu.

Gulam Azzam`ın da aralarında bulunduğu 9 Cemaat-i İslami lideri, muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi`nden 2 milletvekili ve bir bağımsız milletvekili, 1971`deki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı sırasında Pakistan`la işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusu tarafından işlenen katliamlara destek vermekle suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ise, suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu belirtiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir