• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
BM Özel Raportörü Callamard: ABD’nin Süleymani suikastı uluslararası hukuka aykırı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, ABD’nin ocak ayında Irak’ta insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıyla İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürmesinin “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu açıkladı.

Reuters’ın haberine göre Callamard hazırladığı raporda, ABD’nin Bağdat Havalimanı’nda Süleymani’nin konvoyuna düzenlediği saldırı öncesi “kendi çıkarlarına karşı devam etmekte olan ya da beklenen bir saldırı olduğuna dair yeterli kanıt sunamadığını” kaydetti.

Callamard, “Tümgeneral Kasım Süleymani İran’ın Suriye ve Irak’taki askeri stratejilerinden ve eylemlerinden sorumluydu. Ancak yaklaşan gerçek bir tehdidin olmadığı bir ortamda, ABD’nin hareket biçimi yasal değildi” ifadelerini kullandı.

Özel raportör, 3 Ocak’ta gerçekleştirilen saldırının “bir ulusun üçüncü bir ülkenin topraklarında bir devlet aktörüne karşı gerçekleştirdiği saldırıyı haklı göstermek için kendi kendini savunma olarak nitelendirmesine dair bilinen ilk olay” olduğunu belirtti.

Bu saldırının BM Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geldiğini vurgulayan Callamard, silahlı insansız hava araçlarının hedef aldığı cinayetlerin sorumlularına hesap sorulması ve bu silahlarla ilgili önemli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.

BM raportörü haber ajansına yaptığı açıklamada da “İnsansız hava araçları kullanmaya gelince, dünyamız ciddi bir dönemde, muhtemelen de kritik bir eşikte bulunuyor. BM Güvenlik Konseyi görev halindeyken kayıp, uluslararası toplum isteyerek ya da istemeyerek büyük ölçüde sessiz” diye konuştu.

Callamard’ın elde ettiği bulguları perşembe günü İnsan Hakları Konseyi’ne teslim ederek üye ülkelere bu konuda nasıl eyleme geçileceğine dair tartışma imkanı sunması bekleniyor.

Kaynakk, reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir