• DOLAR 32.333
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2299.121
  • ...
Parmak Emme Alışkanlığının yol açtığı sorunlar...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET BOZDAŞ - DOĞRUHABER

Ortodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Merve Nur Eğlenen, Parmak emme alışkanlığı uzun süre devam ettiğinde açık kapanış dediğimiz, üst ön dişlerin alt ön dişleri yeterince örtmediği durum ortaya çıktığını belirterek: “Üst ön dişler daha önde, alt çene ise normalden daha geride konumlanır. Üst çenede daralma ve buna bağlı olarak dişlerde çapraşıklıklar meydana gelir. Ayrıca, parmakta da şekil bozuklukları görülür’’ dedi.

Parmak Emme Tedavisi

Eğlenen, "Eğer karışık dişlenme döneminde, yani daimi ve süt dişlerinin ağızda beraber bulunduğu dönemde, bu alışkanlık terk edilirse, ortaya çıkan bozuklukların kendiliğinden düzelebildiğini aktararak: “Aksi durumda, kalıcı hale gelir ve düzelme ancak ortodontik tedavi ile sağlanabilir. Hatta erken dönemde tedavi uygulanmazsa, çene ilişkilerinin düzeltilmesi için erişkin yaşta cerrahi işlem dahi gerekebilir’’ ifadelerini kullandı.

Parmak emen çocuklara karşı nasıl bir yol izlenilmesi gerektiği konusunda da bilgi veren Eğlenen, son olarak şunları söyledi: “Parmak emen çocukların erken dönemde bir ortodonti uzmanına görünmeleri ve bu alışkanlığın bir an önce bıraktırılması gereklidir. Ortodonti uzmanı tarafından yapılan sabit veya hareketli ağız içi aygıtlarla alışkanlığın önüne geçilir ve tedavi sağlanır, ancak duygusal ihtiyaçlar da parmak emme gibi alışkanlıklara neden olabildiği için, aynı zamanda bir psikolog veya pedagog desteği almak da uygun olabilir. Alışkanlıklara bağlı çene bozukluklarında en önemli nokta, sorunun erken tanı ve tedavisidir. Aksi takdirde, daha ileri yaşlarda, daha uzun süren ve daha maliyetli tedavilere ihtiyaç duyulacaktır.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir