• DOLAR 32.601
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2489.583
  • ...
SON DAKİKA
HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: “Suriye’nin güvenli hale gelmesi sağlanmalıdır”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Partisinin haftalık dış gündem değerlendirmesini açıklayan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Çinin, Doğu Türkistanda Müslümanlara yönelik soykırımı, Astana Zirvesi ile siyonistlerin Filistindeki ilhak girişimini değerlendirdi.

Çinin, Doğu Türkistanda Müslümanlara yönelik soykırımına karşı insan hakları kuruluşları ve devletlerin gerekli tepkiyi göstermemesinden cesaret aldığını ifade eden Sağlam, hak ihlallerine karşı harekete geçilmemesi durumunda, bölgede Müslüman nüfusun yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını belirtti.

Azınlıkların yoğunlukta olduğu bölgelerde doğum oranının yüzde 60 oranında düştüğünü dile getiren Sağlam, “Çin rejiminin, Doğu Türkistanda Müslümanlara yönelik asimilasyon, aile yapısını bozma, ibadet hakkına ve özel mülkiyete müdahale gibi insan hakları ihlalleri, Kazak ve Uygurlara yönelik soykırımı ‘nüfus planlaması’ adımlarıyla devam etmektedir. Azınlıkların yoğunlukta olduğu bazı bölgelerde doğum oranının yüzde 60tan fazla düşmesi, Çin yönetiminin azınlık nüfusunun artmasına yönelik sistematik bir politika uyguladığını ortaya koymaktadır. Dünyaya eğitim merkezi olarak lanse edilen ancak Müslüman azınlıkların etnik ve dini asimilasyon ile işkencelere maruz kaldıkları toplama kampları uygulamasının da demografik yapıyı değiştirmek amaçlı olduğu ortaya çıkmıştır.  Çinin, Müslüman azınlıklara yönelik soykırım faaliyetlerine karşı insan hakları kuruluşları ve devletlerin gerekli tepkiyi göstermemesinden cesaret alan Çin rejimi, ihlallerini arttırarak devam ettirmektedir. Çin rejimi ile ticari ilişkilerini önceleyen Türkiye de yıllardır bu hak ihlallerini görmezden gelmektedir. Çinin illegal tecrit ve asimilasyonlarına karşı caydırıcı yaptırımların yürürlüğe girmesi, her devlet ve kuruluşun ihlallere karşı ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde her türlü hak ihlaline maruz kalan Müslüman nüfus yok olma sürecine girecektir.” dedi.

Türkiye, İran ve Rusyanın katılımıyla gerçekleştirilen Astana Zirvesini de değerlendiren Sağlam, diplomatik müzakerelerde varılan uzlaşının sahada da ortaya konulabilmesi için tarafların sivillerin güvenliğini sağlayacak adımları atmaları gerektiğini belirtti.

“Suriyenin güvenli hale gelmesi sağlanmalıdır”

Müzakereler ve yeniden imar faaliyetlerinin ivedilikle başlatılarak Suriyenin güvenli hale gelmesinin sağlanması çağrısında bulunan Sağlam, şunları kaydetti:

“Türkiye, İran ve Rusyanın katılımıyla gerçekleştirilen Astana Zirvesi’nde, siyasi çözüme yönelik iradenin ortaya konulması önemli olmakla birlikte, bugüne kadar varılan uzlaşı sahada ortaya konulamamış, taraflar sorumluluklarını yerine getirmemiştir. 3lü anlaşmalarda çatışmasızlık bölgeleri olarak uzlaşılan alanlardan silah tahliyesi sağlanamamış, askeri operasyonlar sivilleri hedef almaya devam etmiştir. Diplomatik müzakerelerde varılan uzlaşının sahada da ortaya konulabilmesi için taraflar sivillerin güvenliğini sağlayacak adımlar atmalıdırlar. Askeri çatışmalar devam ederken, müzakerelerden sonuç alınması ve sivil güvenliğinin sağlanması mümkün değildir. Bundan sonraki süreçte müzakereler ve yeniden imar faaliyetleri ivedilikle başlatılarak Suriyenin güvenli hale gelmesi sağlanmalıdır. Türkiye ve İran, Suriye sorununun çözümünde garantör ülkeler olarak daha fazla sorumluluk üstlenmelidirler.” ifadelerini kullandı.

Kudüs ve bütün Filistinin işgalden kurtulması için gerekli adımlar atılmalı”

Siyonistlerin, Filistinin Batı Şeria bölgesindeki ilhak girişimine tepki gösteren Sağlam, sözlerine şöyle devam etti:

Kudüs ve Filistin toprakları, bütün uluslararası anlaşmalar ve evrensel hukuk ayaklar altına alınarak işgal ve ilhak edilmeye devam edilmektedir. İslam ülkelerinden ise, kınama ve Filistin halkıyla dayanışmamesajları dışında işgali durduracak bir irade görülmemektedir. Bu da işgal rejimini daha da pervasız kılmaktadır. 3 milyon Filistinli ile birlikte 132 Yahudi Yerleşim yerinde 430 bin Yahudinin yaşadığı Batı Şeria, 1967 yılından beri işgal altındadır. İlhak edilmesi ise, an meselesidir. Bu bölge Batı Yakanın yüzde 30una ve burada yaşayan Filistinli nüfusun yüzde 4,5'ine tekabül etmektedir. İlhak girişimine karşı Filistinlilerin yardım çağrıları ise, bugüne kadar ciddi anlamda bir karşılık bulamamıştır. Batı Yaka ve Ürdün Vadisinin ilhakının engellenebilmesi için acil bir eylem planı devreye sokulmalıdır. Kudüs ve bütün Filistinin işgalden kurtulması için gerekli adımlar atılmalı, İslam âlemi vakit kaybetmeden bir araya gelerek çözüm yolları aramalıdır.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir