• DOLAR 32.352
  • EURO 35.106
  • ALTIN 2317.635
  • ...

VAN- ETSO Başkanı Abdulkadir Arslan, ilçenin ekonomisinin gelişmesi için projelerinin olduğunu, bunun bir örneğinin de Erciş`e Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları olduğunu söyledi. Yaklaşık 150 kişinin Organize Sanayi Bölgesi için sırada beklediğini belirten Arslan, bu projenin gerçekleşmesi halinde Erciş için büyük bir yatırımın olacağına dikkat çekti.

 

"Van`la Erciş`in bir farkı yoktur"
K belgesi tartışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Arslan, bu belgenin ilçe ekonomisi için büyük bir katkı olduğunu ifade etti. Türkiye`nin hiçbir ilçesinde olmayan bir belgenin Erciş`e verildiğini hatırlatan Arslan , Van milletvekillerinin girişimleri sonucunda K belgesini Erciş`e getirdiklerini kaydetti. Arslan, "Daha öncede Van`da bir sıkıntı oldu Van`dan aldılar, Diyarbakır`a verdiler. Ondan sonra Diyarbakır`a gidip gelmek tam 400 km gidiş, 400 km geliş… Bir vatandaşın 3-4 gününü alır. Bunu almak için rica ettik. Van`da 2 ticaret odası var. Biri Erciş biri Van, orada bir sıkıntı olmuş . Sayın bakanımızdan rica ettik dediler ki bunu Erciş`e verin. Sayın bakan dediler ki, biz hiçbir ilçeye şimdiye kadar K türü belgeleri vermemişiz. Bunu 40 ilçe istiyor , biz bunu vermek istemiyoruz ama mademki Erciş 30 ilden büyük bir ilçedir bunu Erciş`e verelim. Van`la Erciş`in bir farkı yoktur. Sonradan 4 milletvekili mücadele etti. Ne pahasına olursa olsun biz Erciş`ten alacağız dediler. Maalesef böyle bir mücadeleleri oldu, tabi başaramadılar. Van`ın ilçeleri olsun, Erciş olsun Diyarbakır`a gitmiyorlar. Erciş`e gelip rahatlıkla alıyorlar. Hem de bu ilçemize ekonomik olarak katkısı oluyor. Hem de bütün Van ilçe esnafı da bundan faydalanıyor." dedi.

 

"Kaynakların hepsini satmışlar"
Ticaret odası olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Arslan, 60 trilyona yakın KOSGEB kredisini Erciş esnafına getirdiklerini söyledi. Esnafın yüzde 90`ının bu krediden faydalandığını söyleyen Arslan, "Bir diğer projemiz kaplıca suyunu Erciş`e getirmektir. Bunu hem serada, hem ısıtmada hem de sağlıkta kullanmak istiyoruz. Tabi bu Erciş için çok büyük bir projedir. Bir ilçenin zengin olabilmesi için yerli ve yabancıların o ilçeye ve o yere gitmeleri lazım. Eğer bunlar yapılmazsa yerli ve yabancını gitmediği yerler hiçbir zaman il olsun ilçe olsun zengin olması mümkün değil. Kaplıca projesiyle İlçemize bir tatil köyü kurmayı düşünüyoruz. Ve 5 yıldızlı bir otel kurmayı düşünüyoruz. Projemiz devam ediyor.15 sene önce eski belediye başkanı rahmetli Ebubekir Çiftçi kaplıcanın temellerini attı. 15 km boruları döşendi; geri kalan boruları bekliyoruz. Biz böyle bir projeyi ilçemizin zenginliği için milletvekilimizin önüne bıraktık. Biz bu projeyi özelleştirelim, ilçemiz bundan faydalansın dedik. Ama maalesef kaynakların hepsini satmışlar. 650 bin dolara Karadeniz`den bir firma almış.4 sene üzerinden geçmesine rağmen firma ne gelip yatırıp yaptı ne de bizim önümüzü açtı. 2-3 ay daha bekleyip o projeyi Erciş`e getirmeyi düşünüyoruz." Şeklinde konuştu.

 

"Terör olayları nedeniyle hayvancılık bitme noktasına geldi"
Erciş`in tarım ve hayvancılık sektörü hakkında da bilgi veren Arslan, ilçenin tarım verimliliği açısından Çukurova`ya benzediğini belirtti. Erciş`te üretilen meyve ve sebzelerin batıya da ihraç edildiğini söyleyen Arslan, hayvancılık alanında da Erciş`te eşsiz yaylaların olduğunu söyleyerek, "Erciş`in Türkiye`de hiç olmayan Aladağ`dan ta Tendürek`e kadar bir yaylası var. Genişliği 150 km, uzunluğu ise 200 km`dir. 15 sene önce bütün Ortadoğu; İran, Suriye , Irak ve Suudi Arabistan`a buradan canlı hayvan gönderirdik. İstanbul, Ankara, Konya gibi şehirlere büyük ve küçük baş hayvanlar hepsi bu bölgeden giderdi. Hayvancılıkta Van`da, Ağrı`da ve çevredeki illerin hiçbirinde Erciş`te olan yaylalar yoktur. Ama maalesef hayvancılıkta bitme noktasına geldi. Bunun nedeni terör olaylarıdır. İnşallah burayı bir daha pilot bölge ilan ederler. Ama terör olayları bitmeden ve barış olmadan pilot bölge olamaz. Eskiden Erciş`in en büyük esnafları hayvancılık yapardı. Şimdi ise hayvancılık yok. İlçemizin çok güzel imkanları var. Bu imkanları değerlendirsek ilçemize faydalı olur." ifadelerini kaydetti.

 

2011 yılında yaşanan depremler nedeniyle Erciş esnafının çok zarar gördüğünü anımsatan Arslan, kentsel dönüşüm yasasının kendilerini sevindirdiğini; ancak yasa nedeniyle bir çok esnafın yerinden ettiğini bu yüzden bir çok karışıklığın ortaya çıktığını kaydetti. Vatandaşı mağdur etmeyen bir proje istedikleri söyleyen Arslan; ancak bu şekilde projenin kabul edilebileceğini sözlerine ekledi. (Hamza Kaya-İLKHA)