• DOLAR 32.382
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2326.088
  • ...
Sıcak havada yemeniye ilgi arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarihi yaklaşık 700 yıl öncesine dayanan, son yıllarda tasarlanan yeni model ve çeşitli renklerle büyük bir ilgi görmeye başlayan Gaziantep'in yöresel el dikimi deri ayakkabısı yemeni, ayak sağlığı açısından pek çok faydası olduğundan dolayı sıcak havalarda yoğun ilgi görüyor.

Orijinal özelliklerini kaybetmeden günümüze kadar gelen, tamamen doğal malzemelerden yapılması nedeniyle nasır, ayak kokusu ve diğer hastalıklara neden olmayan yemeni ayakkabılara özellikle de Covid-19 salgının ardından ilgi arttı.

El emeği, göz nuruyla değişik renk ve modellerde yaptıkları yemenilerle mesleklerini ayakta tutmaya çalışan yemeni ustalarının yeni modelleri hem yurt içinde hem de yurt dışında çok sayıda insanın yemeniye olan ilgisini arttırdı.

 

Günümüz ustalarının yaptıkları yeni modeller ve birçok renkle günümüze uygun hale getirilen, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen yemeni ayakkabılar ve diğer ürünler, ayağı serin tutması nedeniyle daha çok yaz aylarında tercih ediliyor.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden getirilen koyun, keçi, dana ve manda derileri, usta ellerde yeniden şekillenerek bambaşka bir şekil alıyor.

Daha çok yaygın olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş gibi bazı bölge illerinde üretilen yemeni ayakkabılar, meşakkatli pek çok işlemin ardından müşterilere ulaştırılıyor.

Tamamen sığır ve manda derisinden üretilen, çeşitli renk modelleri ile dikkat çeken yemeni, turizmin önemli merkezlerinden olan Gaziantep'in kültürel değerleri arasında yer alan ve usta ellerde de bazen günlerce süren üretimin ardından şekilleniyor.

Kentin tarihi ve turistik mekânlarında satışa sunulan yemeniler, çeşitli renkleri ve modelleri ile yerli vatandaşların yanı sıra yabancı turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bulunan dükkanında ustasından öğrendiği mesleğini severek sürdüren Serkan Yazmacı, son günlerde artan sıcaklıklardan dolayı vatandaşların ayak kokusu, terleme ve mantardan koruduğu için yöresel yemeni ayakkabıları tercih ettiğini söyledi.

Havaların ısınmasıyla beraber satışların da arttığını belirten Yazmacı, yemeni ayakkabının insanların ayaklarını rahatlattığını ve bundan dolayı özellikle yaz aylarında ayağı serin tuttuğu için daha çok ilgi gördüğünü belirtti.

Deriden üretilen yemeni ayakkabının özellikle yazın aşırı sıcaklarda sağlıklı olduğu için tercih edildiğini ifade eden Yazmacı, “Yemeni Gaziantep'e has bir üründür. Tabi civar illerde de yemeni üretimi devam etmektedir. Halkımız ayak sağlığından dolayı yemeniye daha çok rağbet etmektedir.” dedi.

“Yemeni ayakkabı yaz aylarında daha çok tercih ediliyor”

Asıl mesleğinin ayakkabıcılık olduğunu belirten Yazmacı, “Sekiz yıldır bu mesleği yapmaktayız. Daha önce ayakkabıcılık yapıyorduk. Ayakkabıcılıktan yemeniciliğe döndük. Yemeniler beş çeşit deriden üretilmektedir. Yemeni ayakta koku ve ter yapmıyor. İnsanlarımız da ayak sağlığını düşündüğünden dolayı yemeniye büyük ilgi gösteriyor. Özellikle Covid-19 salgınının ardından insanlar sağlıklarına daha çok önem vermeye başladılar. Bundan dolayı yemeni tercih ediyorlar. Bu ürünlerimiz yaz aylarında daha çok tercih ediliyor.” ifadelerini kullandı.

“Yemenlilerimiz her yaş grubuna hitap ediyor”

Yemeni ayakkabıların manda derisi tabanı sayesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında ayak rahatsızlıklarını önlediğini belirten Yazmacı, yemeni ayakkabının tabanının deri olduğundan dolayı kış aylarında da evlerde giyildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Altı kösele olduğundan dolayı kış aylarında yemeni giyilmez. Müşterilerimize yemeniyi daha çok yaz aylarında giymelerini tavsiye ediyoruz. Yemeni ayakkabılarımız her yaş grubuna hitap ediyor. Yemeni ayakkabıyı, çocuklar, bayanlar, yaşlılar ve gençler, her kesim tercih ediyor. Yani yemeni de yaş sınırı yoktur. Herkes yemeniyi giyiyor. Alan memnun kalıyor ve tekrar geliyor. Eşine dostuna da tavsiye ediyor.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir