• DOLAR 32.577
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2430.364
  • ...
Biri sizi zehirliyorsa, 184`ü arayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Yeşilay Batman İl Temsilcisi Başkanı Şehmus Temiz yaptığı açıklamada, tütün dumanına maruz kalanların şikayetlerini 184`e bildirmelerini istedi.
 
Yeşilay Batman İl Temsilcisi Başkanı Şehmus Temiz, tütün dumanına maruziyetin (pasif içicilik) dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olduğunu belirterek, "Bu duman; formaldehit, siyanür, amonyak, karbonmonoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4 bin kimyasal madde içerir. Arsenik, benzen, vinilklorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasallar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanın zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır" dedi.
 
Temiz, başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmanın, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkardığını ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırdığına dikkat çekti.
 
Sigara dumanına maruz kalanların, sigara kaynaklı hastalıklara yakalanabilme oranlarının yüksek olduğunu dile getiren Temiz, "Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır. Bu da sigara içmeyenlerin de sigara kaynaklı hastalıklara yakalanabilmeleri ve bu nedenle ölüm riski taşımaları anlamına geliyor. Daha net bir ifade ile yanınızda sigara içenler, direkt olarak sizin canınıza kast etmektedirler" şeklinde konuştu.
 
Kimsenin başkasının canına kast etme özgürlüğü olamaz!
Sigara içme özgürlüğümüz kısıtlanıyor deyip içmeyenlerin yaşam haklarını kısıtlayan kişi ve kurumlara kesinlikle müsamaha gösterilmemesini ve anında ilgili mercilere bildirilmesi gerektiğini belirten Temiz, "En kolay bildirim şekli ise sağlık Bakanlığının Alo 184 hattıdır. 7 gün 24 saat arayabileceğiniz bu hatta sizi ve çocuklarınızı pasif içici durumuna getirenleri bildirebilir, belli bir süre sonra tekrar arayıp yaptığınız şikâyetle ilgili yapılan işlemi takip edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
 
Temiz, "Şehir içi arama ücreti gibi çok cüzi bir miktarla aranan Alo 184 hattını çevirdikten sonra hemen 2 tuşlanarak gerekli bilgiler verilmekte, isteyenler kimlik bilgilerini de saklayabilmektedirler" dedi.
 
Açıklamasının sonunda Temiz, "Yeşilay Cemiyeti olarak sigara içen vatandaşlarımızı içmeyenlere karşı saygılı olmaya, içmeyip dumana maruz kalanlarıysa buna karşı mücadeleye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. (Sezer İlbasan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir